Чим відрізняється SIP-телефонія від IP і VoIP?

17.10.2019

Інші публікації

Якщо ви читали про Віртуальну АТС, то напевно зустрічали ці терміни. Тому насамперед давайте розберемось, у чому ж різниця між SIP, IP і VoIP? Це допоможе вам зрозуміти, як усе влаштовано.

Розпочнемо з поняття "IP". Internet Protocol – з англ. мережевий протокол. Це, так би мовити, - початок усіх початків. Саме протокол IP пов'язав усі комп'ютерні мережі світу в глобальну мережу Інтернет. У кожного комп'ютера є своя унікальна IP-адреса, яка потрібна для обміну даними.

Для передачі звукової інформації через мережу є своя технологія, що називається VoIP. Voice over IP – тобто "голос через інтернет-протокол IP". Завдяки цьому ми можемо обмінюватися будь-якими даними с голосом: дзвонити через Інтернет, транслювати вебінари або дивитися відео з камер відеоспостереження зі звуком.

IP-телефонія – це загальна назва для телефонного зв'язку через Інтернет. Це складова частина VoIP, але сюди відносяться тільки дзвінки та відео спілкування через мережу і нічого більше. Зрозуміло з назви, зв'язок відбувається також завдяки протоколу IP.

SIP-телефонія - ще більш вузьке поняття. Якщо IP-телефонія – це назва технології в цілому, то SIP – лише одна з її різновидів, протокол зв'язку. Так само можна порівнювати терміни "ноутбук" і "ASUS".

 

Більше про SIP-телефонію читайте в наших наступних матеріалах.