Що таке SIP?

18.10.2019

Інші публікації

Отже, SIP (Session Initiation Protocol) - протокол передачі даних. Його можна порівняти з мовою, який допомагає пристроям зрозуміти один одного і обмінюватися даними без помилок. Він використовується для безлічі цілей – для IP-телефонії, відео та аудіо конференцій і навіть онлайн-ігор. Інакше кажучи, він працює за схемою "клієнт-сервер", постійно чергуючи запити і відповіді.

Так склалося, що часто словом SIP називають технологію дзвінків через інтернет в цілому. Тоді виникає питання: SIP і IP-телефонія - в чому різниця? Відмінність в тому, що SIP-телефонія - це зв'язок через інтернет тільки за допомогою конкретно цього протоколу. Наприклад, її використовує Skype.

Є й інші протоколи для IP-телефонії. Але в наш час SIP - це універсальний стандарт для обміну даними через мережу. Фахівці вважають його найперспективнішим, і він найчастіше використовується. SIP-телефонія доступна там, де є Iнтернет зі швидкістю не менше 64 Кбіт/секунду. Тобто практично всюди.

IP-телефонія дозволяє прив'язати номер не до локації, а до конкретного користувача, і це відкриває широкі можливості, наприклад, для аналітики. Адже так про клієнта можна дізнатися значно більше. Зокрема, ця технологія лежить в основі відстеження дзвінків (call tracking)

 

Більше про SIP-телефонію читайте в наших наступних матеріалах.