Чому компанії хочуть отримати статичну IP?

26.05.2020

Інші публікації

Багато людей, щодня підключаючись до мережі інтернет, швидше за все, навіть не замислюються, яким чином їхній смартфон, планшет або ноутбук приєднується до світової «павутини». Для того, щоб підключити будь-який пристрій до мережі інтернет, будь то пристрій кінцевого користувача або сервер в дата-центрі, йому присвоюється унікальний ідентифікатор - IP-адреса. Найчастіше, підключаючи приватних користувачів до інтернету, оператори надають так звані динамічні IP-адреси. У цьому випадку клієнтові видається кожен раз яка-небудь вільна на момент підключення IP-адреса інтернет провайдера, який надає послугу. До нинішньої ситуації з епідемією такий спосіб підключення домашніх користувачів повністю влаштовував як провайдерів, так і клієнтів. Сьогодні ж більшість організацій перейшла на дистанційний режим роботи, а їх співробітники використовують для роботи домашній інтернет. Тому суттєво підвищився попит на статичні IP-адреси, які привласнюються раз і використовуються протягом тривалого періоду, тому що для забезпечення бізнес-процесів в ряді випадків, які змінюються від підключення до підключення, мережевий ідентифікатор не застосовують.

Національний телеком-оператор Vega для таких клієнтів пропонує послугу оренди статичних IP-адрес IPv4 на вигідних умовах.

Що таке статична IP-адреса

Існує два види адрес, які призначаються комп'ютеру при підключенні до інтернету або мережі: динамічна і статична. Статична IP-адреса (вона ж постійна, зовнішня) - це та IP-адреса, яка прописується, або призначається провайдером при підключенні до інтернету на необмежений час. Вона необхідна, щоб ідентифікувати комп'ютер в мережі. Це свого роду унікальний номер, на зразок домашньої адреси. При відключенні або повторному підключенні комп'ютера до мережі, статична адреса не змінюється, як це відбувається з динамічними (внутрішніми) IP-адресами.

Переваги використання статичної ІР

Використання статичних адрес особливо актуально для інтернет провайдерів, хостинг провайдерів і великого бізнесу. Однак під час карантину цією послугою стали також користуватися представники малого бізнесу і фізичні особи, які працюють дистанційно.

Перераховуючи переваги статичної адреси, у першу чергу варто говорити про безпечне підключенні і захист даних. Статична IP - це ваш особистий надійний канал виходу в інтернет, потрібно лише налаштувати VPN на роутері з належним шифруванням.

Наприклад, вам потрібно підключиться до робочої мережі поза офісом, використовуючи публічний Wi-Fi. У цьому випадку існує велика загроза, що вашу інформацію можуть перехопити і поширити. Використовуючи призначену адресу в зашифрованому з'єднанні, ви захистите конфіденційність вашого трафіку. Статична ip адреса необхідна для роботи з технологією IoT (Internet of Things). Розумні пристрої такі як датчики, побутові прилади, освітлювачі, системи розумного будинку, вимагають використання статичної адреси для стабільного управління та отримання даних. За допомогою неї ви можете безпосередньо підключатися до домашньої мережі і керувати вбудованою смарт-системою.

Фіксовані адреси відіграють велику роль у поєднанні з різними протоколами і технологіями. IP-адреса IPv4 призначається серверам, VoIP-телефонії, мережевому обладнанні, пристроям, до яких потрібен гарантований і постійний доступ. Статичні IP-адреси також корисні для випадків, коли доменне ім'я пристрою недоступно. Наприклад, комп'ютери, які підключаються до файлового серверу в мережі на робочому місці, можуть бути налаштовані на постійне підключення до сервера, використовуючи статичну IP-адресу сервера замість його імені хоста. Навіть якщо DNS-сервер працює зі збоями, комп'ютери все одно можуть отримати доступ до файлового сервера, оскільки вони взаємодіють з ним через IP-адресу. Зареєстроване доменне ім'я зі статичною адресою гарантує чисту репутацію у постачальників поштових скриньок, наявність якого забезпечить потрапляння вашої розсилки в папку Вхідні, успішно пройшовши фільтрацію на ненадійність джерела.

Статична ip буде потрібна для ваших хмарних платформ (IaaS, Paas, SaaS) і cистем зберігання даних (DAS, NAS, SAN), для побудови хмарних, гібридних або локальних інфраструктур. Зробіть свої внутрішні сервіси доступними в інтернеті через публічну статичну адресу або за допомогою DNS-імені. Масштабуйте мережеву архітектуру, з'єднуйте філії, створивши нові і резервні канали підключення.

Статична IP-адреса IPv4 від Vegа

Кількість статичних IP-адрес IPv4 у світі обмежена, і попит на них в останні роки значно виріс. Поступово впроваджується новий формат IPv6, але процес займе роки, тому що для цього потрібні колосальні інвестиції, а перехід торкнеться всього існуючого мережевого обладнання. Тому IPv6 на сьогодні використовує лише 14,3% сайтів у всьому світі, і найбільш затребуваним залишається протокол IPv4.

У компанії Vegа є технічна можливість надавати в оренду IP-адреси IPv4. Крім того, національний телеком-оператор здійснює дану послугу за однією з найнижчих цін в Україні, адже пряма оренда через RIPE обійшлася б значно дорожче. Використовуючи IP-адреси IPv4 від Vega, ви будете мати безпечний доступ до віддалених систем і захищене сховище даних. Статичний ip - це необхідність для розвитку і стабільного руху всіх потокових бізнес-процесів всередині вашої компанії.