Звернення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова до міжнародних організацій у зв'язку з доставкою гуманітарного вантажу до Донбасу

24.12.2014

Шановні панове!

Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова, враховуючи чотиримісячний досвід допомоги мирному населенню Донбасу, впевнений у тому, що важка гуманітарна ситуація у Донецькій і Луганській областях, і особливо на територіях, непідконтрольних української влади, може і повинна бути вирішена виключно спільними зусиллями – держави, міжнародних та українських громадських організацій, волонтерів – на підставі єдиних, затверджених на державному рівні правил надання гуманітарної допомоги.

Фонд Ріната Ахметова почав допомагати мирним жителям Донбасу ще у травні 2014 року – тоді зусиллями волонтерів і співробітників фонду почалася евакуація прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, створених фондом у рамках програми «Сирітству – ні», із зони бойових дій у безпечні райони країни, передусім – зі Слов'янська та Краматорська. У червні Фонд почав евакуювати і, при необхідності, забезпечувати тимчасовим житлом інші категорії – пенсіонерів, інвалідів, багатодітні сім'ї, одиноких жінок із дітьми. Паралельно фонд доставляв продукти харчування до м. Святогірськ, який став притулком для тисяч переселенців.

Масштаб конфлікту на Донбасі і соціально-економічних проблем, які він викликав, привів засновника Фонду до вирішення створення 6 серпня окремої структури при фонді Ріната Ахметова – Гуманітарного штабу «Допоможемо». Головним завданням Штабу стала допомога мирному населенню Донецької та Луганської областей. З серпня Штаб працює за такими основними напрямками: надання гуманітарної допомоги дітям і дорослим (як на територіях, підконтрольних Україні, так і на непідконтрольних територіях), медична допомога, у тому числі психологічна, евакуація людей із зони бойових дій і розселення, адресна допомога.

У частині гуманітарної допомоги ми допомагаємо самим незахищеним верствам мирного населення. З початку своєї роботи Гуманітарний штаб працює згідно чотирьом основним принципам, які лежать в основі роботи всіх міжнародних гуманітарних місій і зафіксовані у Резолюції Генеральної Асамблеї ООН в 1991 році:

- Humanity (гуманність) – люди у біді повинні отримати допомогу. Головне завдання гуманітарної допомоги – врятувати життя людини і зберегти здоров'я.

- Impartiality (неупередженість) – допомога повинна доставлятися тим, кому вона дійсно потрібна найбільше, без поділу за національною, расовою, гендерною, релігійною, соціальною ознаками або за політичними поглядами.

Враховуючи складну гуманітарну ситуацію у регіоні, Гуманітарний штаб Ріната Ахметова зосередив основні зусилля на наданні гуманітарної допомоги у вигляді продуктів для дорослих та дітей до двох років, а також у вигляді предметів гігієни для дітей у віці до року. Продуктову допомогу отримують найбільш незахищені категорії мирних жителів – ті, кому не вижити у відсутності державної допомоги, соціальних виплат та роботи: інваліди 1-2 груп, пенсіонери старше 65 років, діти-сироти, багатодітні та прийомні сім'ї, матері-одиначки, сім'ї з дітьми-інвалідами, учасники та інваліди ВВВ, інваліди, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій в Афганістані або інших місцях проведення бойових дій, вагітні жінки, а також люди, у яких зруйновано житло внаслідок військових дій.

- Neutrality / balance (нейтральність) – гуманітарні організації не повинні займати чиюсь сторону конфлікту і повинні триматися осторонь від політики.

Штаб Ахметова більше 4 місяців забезпечує гуманітарною допомогою як підконтрольні Україні території, допомагаючи переселенцям, так і перерахованим категоріям мирних жителів у містах Донецької та Луганської областей, непідконтрольних українській владі. Щомісяця Гуманітарний штаб Ріната Ахметова видає 500 тисяч продуктових і 40000 дитячих наборів. Це суттєва допомога для регіону.

- Operational independence and transparency (операційна незалежність і прозорість) - гуманітарна допомога не повинна працювати ні на які цілі, крім гуманітарних. Допомога Штабу не комерційна, не переслідує будь-якої вигоди. Штаб контролює доставку допомоги кінцевим одержувачам і маркує кожен компонент набору стікером «Благодійна допомога. Не для продажу ». Ми максимально відкриті і прозорі, готові до моніторингу та демонстрації результатів.

Дотримання цих принципів дозволяє Штабу співпрацювати з такими міжнародними організаціями та місіями, як OCHA, UNHCR, World Food Program, UNICEF, MSF, ICRC, OSCE, People in Need etc. Ми також хочемо налагодити чіткі та прозорі відносини з державними структурами, відповідальними за дотримання прав мирного населення України.

Тим не менш, з 14 грудня 2014 гуманітарний вантаж Штабу «Допоможемо» було заблоковано батальйонами територіальної оборони «Дніпро-1», «Донбас» і «Правого сектора». Основними вимогами батальйонів стали вимоги обміну продовольства на полонених. Більш того, 21 грудня 2014 представники даних батальйонів оголосили про рішення блокувати рух БУДЬ-ЯКИХ гуманітарних вантажів через територію Дніпропетровської області. Тим самим порушуючи ключові принципи женевських конвенцій, 4 базових принципи надання гуманітарної допомоги та провокуючи гуманітарну катастрофу. Ми засуджуємо дії батальйонів і рішення керівництва Дніпропетровської області, які блокують доставку гуманітарних вантажів мирному населенню, а також вважаємо політизацію гуманітарної допомоги неприпустимою.

Гуманітарна ситуація на Донбасі, на жаль, стає з кожним днем складніше. Про це свідчить і Гуманітарна карта ситуації та потреб Донецької та Луганської областей. Ми розуміємо, що жодна організація і жоден фонд не зможуть повністю вирішити цю проблему. Тому ми наполягаємо на тому, що повинні бути вироблені на рівні держави зрозумілі і прозорі правила та критерії доставки до зони АТО гуманітарної допомоги. Які будуть єдиними для всіх областей України, а також всіх благодійних організацій.

У зв'язку з цим ми ще раз звертаємося до тих, хто перешкоджає допомоги мирному населенню Донбасу, з проханням не порушувати міжнародні принципи і стандарти, якими керується Штаб.

Ми закликаємо державу у найкоротші терміни спільно з благодійними, волонтерськими організаціями та гуманітарними місіями виробити такі правила. Ми закликаємо іноземних послів і держави, які вони представляють, використовувати весь свій вплив для припинення незаконної блокади гуманітарної допомоги, встановлення прозорих правил і міжнародного контролю над їх дотриманням.

Ми закликаємо українських та міжнародних журналістів не залишатися осторонь, детально висвітлювати ситуацію, що склалася, і використовувати силу ЗМІ для залучення уваги до блокади гуманітарної допомоги, призначеної для мільйонів нужденних громадян Донбасу.

З повагою,
Олександр Пімкіна,
Директор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова