Три роки розвитку інтернету для дому з Vodafone

09.09.2024



Три роки розвитку інтернету для дому з Vodafone: збільшення інвестицій у розвиток мережі GPON у 5 разів

Попри виклики пандемії та повномасштабної війни, за три роки розвитку домашнього інтернету разом з Vodafone Національний телеком-оператор Vega зміг суттєво зміцнити свої позиції на ринку фіксованого зв'язку – значно розширити географію покриття, збільшити кількість абонентів та посилити енергостійкість мережі.


Інвестиції

Після об’єднання з Vodafone Україна, Vega зосередила зусилля на розвитку мережі GPON та модернізації мереж FTTB та FTTH. За цей період інвестиції склали близько 670 млн грн, в т. ч. інвестиції в старт модернізації мереж ще одного нового активу Vodafone – ФРІНЕТ.

«Переважна більшість бізнесів заморозили інвестиції взагалі, а деякі міжнародні компанії навіть згорнули діяльність в Україні через війну. Завдяки підтримці Vodafone Україна, Vega навпаки вже з перших днів повномасштабного вторгнення інвестиції нарощувала. За три роки інвестиції в цю технологію зросли майже в 5 разів що дозволило значно покращити якість та стабільність послуг, зокрема в умовах війни та знеструмлень», - відзначив Генеральний директор Телеком-оператора Vega Сергій Скрипніков


Розширення покриття мережі GPON

За період з вересня 2021 року до вересня 2024 року компанія розширила географію покриття мережі GPON в Україні з 6 до 14 регіонів. Наприкінці 2023 року, окрім Одеси, Дніпра, Харкова, Львова, Запоріжжя, нові інтернет-зони з’явилися в Миколаєві та Івано-Франківську. У серпні цього року будівництво енергоефективної мережі стартувало в Полтаві, Чернігові, Житомирі, Луцьку, Рівному та Тернополі.


Зростання абонентської бази

Сьогодні стійкий до знеструмлень домашній інтернет Vodafone Gigabit Net доступний у більш ніж 8 300 багатоквартирних будинках, з доступом для мешканців 1,2 млн домогосподарств. Понад 1,1 млн з усіх доступних були побудовані вже після того, як Vega стала частиною групи Vodafone Україна. До того ж 75% з них введено в експлуатацію під час війни.

Кількість клієнтів GPON компанія збільшила в 14 разів, і сьогодні вже понад 100 тисяч абонентів користуються доступом до інтернету за цією енергоефективною технологією.


Збільшення кількості заявок у 7 разів

Попит на популярну послугу збільшився приблизно в 7 разів. Попри дефіцит кадрів та збільшене навантаження через потребу забезпечувати безперебійний інтернет-доступ під час відключень, команді оператора вдається кожного дня включати більше нових абонентів. Щоб задовольнити попит усіх охочих на надійний інтернет-зв’язок фахівці продовжують працювати понаднормово, встановлюючи нові рекорди з виконання заявок щодня.


Понад 72 години зв’язку під час знеструмлень

Vega забезпечила технічні майданчики GPON сучасними системами альтернативного живлення, що дозволяє надавати інтернет-послуги понад 72 годин безперервно навіть під час тривалих відключень електропостачання. Це стало критично важливим для підтримки стабільного зв’язку під час війни та драйвером зростання попиту на послугу. При цьому на підвищення популярності інтернет-сервісу за технологією GPON також впливає висока швидкість доступу - до 1000 Мбіт/с та надійність мережі.


Соціальна відповідальність

Vega активно підтримує Збройні Сили України та критичну інфраструктуру країни, забезпечуючи зв’язок. За три роки компанія надала допомоги країні на суму 4,9 мільйона гривень, у т. ч. організація безплатного Wi-Fi у понад 100 укриттях та бомбосховищах по всій країні.

За три роки ПрАТ «Фарлеп-Інвест» та ТОВ «ФРІНЕТ» (з моменту як компанія стала частиною Vodаfone) перерахували понад 500 млн грн податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, що є надважливим в час, коли податки - основне джерело фінансування ЗСУ.