Тримаємо зв’язок для клієнтів у Європі: підписано Спільну заяву про доступний роумінг та зміну ставок взаємоз’єднання

03.02.2023

Разом з Vodafone Ukraine і національними операторами мобільного й фіксованою зв’язку України та Європи Vega підписала Спільну Заяву (Joint Statement) про забезпечення доступного роумінгу та поступового зниження ставок взаємоз’єднання задля підтримки українців.

2 лютого 2023 року у рамках Саміту Україна-ЄС оголошено про підписання нової Спільної заяви українських та європейських операторів мобільного та фіксованого зв’язку про координацію зусиль для забезпечення доступного роумінгу для українців, які вимушено перебувають на території ЄС, до якої доєдналися сім українських (Kyivstar, Vodafone, lifecell, Укртелеком, Data Group, Vega Telecom та 3Mob) та двадцять європейських операторів мобільного та фіксованого зв’язку.

Угоди було досягнуто за підтримки Європейської Комісії та НКЕК, а також за участі Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC).

Нова Спільна заява українських та європейських операторів зв’язку діятиме наступні 6 місяців і є продовженням тих домовленостей, які були досягненні у рамках попередньої Спільної заяви, укладеної 8 квітня 2022 року та, яка діяла протягом останніх 9 місяців.

Спільна заява дозволить і надалі продовжувати добровільні заходи щодо надання доступних або безкоштовних послуг міжнародного роумінгу та міжнародних дзвінків, щоб допомогти українцям залишатися на зв’язку з родиною та друзями, а також мати доступ до Інтернету та надійних джерел інформації.

«У ролі транзитного оператора Vega забезпечує доступ не лише до фіксованих, а й до мобільних мереж України, пропускаючи через свої канали сотні тисяч хвилин голосового трафіку. Від початку повномасштабної війни нашою ключовою задачею стало забезпечення зв'язком клієнтів, які залишались вдома, і тих, хто релокував бізнес за межі країни та поїхав шукати тимчасовий прихисток у Європу. У цьому напрямку були зроблені суттєві кроки у співпраці з нашими західними партнерами і ми дякуємо кожному з них за підтримку й допомогу. Також дуже вдячні європейському регулятору BEREC та національному регулятору НКЕК за можливість долучитися до спільної ініціативи разом з європейськими операторами та телеком асоціаціями, яка сприяє забезпеченню українців більш доступним зв’язком, щоб вони могли повноцінно спілкуватися із рідними та працювати знаходячись у країнах ЄС. Підписання Спільної Заяви - важливий крок у досягненні нашої спільної мети: попри все тримати надійний та доступний зв'язок для українців і бути в єдиному телеком-середовищі з Європою», - відзначив Генеральний директор Vega Сергій Скрипніков.

Такий скоординований підхід до встановлення тарифів на послуги роумінгу та міжнародних дзвінків в Україну, дозволяє мінімізувати додаткові витрати європейських та українських операторів мобільного та фіксованого зв’язку, при цьому даючи змогу надавати відповідні послуги без додаткових доплат для абонентів, а також забезпечити стабільні міжоператорські взаєморозрахунки. Перевагами від реалізації Спільної заяви користуються та зможуть і надалі скористатися більше ніж 4 млн. українців. За оцінками ООН (UNHCR) станом на 17 січня 2023 року понад 4,9 млн. українців виїхали з України до країн Євросоюзу.