Гуманітарний штаб Ріната Ахметова підвів підсумки роботи за листопад

02.12.2014

За даними на 30 листопада, за весь час діяльності Гуманітарного штабу для мирних жителів Донецької і Луганської областей одинадцятьма «гуманітарними рейсами» доставили 1082000 продуктових наборів. Крім того, з грудня Штаб розширить асортимент і кількість продуктів, а також збільшить калорійність набору. Тепер продуктовий набір буде важити не 10, а 13 кг. Крім борошна, цукру, круп, консервів, олії, печива та ін. продуктів, до його складу додатково входять дві банки тушонки, дві упаковки макаронів і банка консервованої кукурудзи. До кінця року планується доставити ще один мільйон продуктових наборів. За даними оновленої Гуманітарної карти, 35% населення Донецької та Луганської областей відчувають гостру нестачу продуктів харчування.

Крім цього, Штаб також продовжував евакуацію і розселення жителів зони АТО. Починаючи з травня, було евакуйовано 38 864 людини. Також штаб допоміг розселити 6915 чоловік. В основному переселенців влітку розміщували у безпечних районах Донецької області, а також у Харківській, Запорізькій, Миколаївській та Дніпропетровській областях. З настанням холодів Штаб переселив найбільш незахищені категорії в опалювальні бази Запорізької та Харківської областей.

В рамках проекту "Допоможемо дітям" Гуманітарний штаб роздав сім'ям з дітьми до двох років 27440 наборів. Через відсутність виплат батьки не в змозі придбати найнеобхідніше для малюків такого віку – дитяче харчування, засоби гігієни. Зокрема, за даними Гуманітарної карти, 30% родин не можуть забезпечити своїх дітей предметами першої необхідності. Проект «Допоможемо дітям» був ініційований Рінатом Ахметовим і реалізується у партнерстві з ФК «Шахтар» – волонтери клубу допомагають видавати набори сім'ям з Донецька і Макіївки на стадіоні «Донбас Арена». У грудні географія проекту розшириться. За підрахунками Штабу, у зоні АТО проживає близько 40 тисяч дітей зазначеного віку.

Крім того, 14 189 осіб отримали допомогу у рамках програми «Допоможемо. Здоров'я», яка стартувала у листопаді і об'єднала всі проекти медичної допомоги. Потреба у медичних препаратах виявилася найбільш гострою – згідно з даними Карти, 49% жителів Луганської та Донецької областей потребують медикаментів. Штаб допоміг 11 ключовим медичним установам Донецької області. Було передано для розповсюдження населенню 10 000 аптечок старшої вікової групи, 1000 аптечок «матері та дитини», 20 аптечок для бомбосховищ. 3095 осіб отримали місячну дозу інсуліну. 74 людини отримали кардіопрепарати. Нагадаємо, що у грудні на стадіоні «Донбас Арена» для майбутніх мам почнуть видавати допомогу у вигляді «наборів для породіллі». Такий набір включає усе необхідне для мами, дитину і лікаря при допомозі породіллі і післяпологовому періоді. За підрахунками Гуманітарного штабу, таких жінок у Донецьку і Макіївці 2500.

Також у грудні стартує програма навчання кризових психологів для роботи у зоні АТО. За прогнозами експертів, кількість людей на Донбасі, яким протягом найближчих 12 місяців загрожують розлади середнього та легкого ступеня тяжкості, може скласти 15-20% від усіх жителів зони АТО.

Крім того, 1080 осіб отримали адресну допомогу від Штабу – оплата операцій, медичних процедур, медикаментів, також допомогу сім'ям загиблих і постраждалим у ході конфлікту мирним жителям.

Нагадаємо, Гуманітарний штаб Ріната Ахметова створений 6 серпня 2014 року з метою надання максимальної допомоги мирним жителям Донецької та Луганської областей, які постраждали внаслідок бойових дій. Штаб працює за такими основними напрямками: надання гуманітарної допомоги; надання медичної, у тому числі адресної і психологічної допомоги; допомога дітям; евакуація людей із зони військових дій та розміщення переселенців. При Гуманітарному штабі працює єдиний багатоканальний цілодобовий телефон 0 800 50 9001 та адреса електронної пошти [email protected]. Дзвінки на гарячу лінію безкоштовні.