Понад 700 тисяч осіб отримували допомогу від Ріната Ахметова в 2014 році

15.02.2015

Понад 700 тисяч осіб отримували допомогу від Гуманітарної штабу Ріната Ахметова в 2014 році. Про це заявила координатор Штабу Римма Філь під час заходу «Благодійність Ріната Ахметова: виклики та рішення 2014-2015 рр.», який відбувся у Києві 16 лютого.

«712 тисяч мирних жителів Донецької і Луганської областей отримали допомогу від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова в 2014 році – за адресними зверненнями на гарячу лінію Штабу і за основними напрямками діяльності – евакуація та тимчасове розселення, адресна допомога, допомога продуктами харчування та медикаментами, допомогу дітям. Найбільш незахищені категорії мирних жителів, ті, хто терміново потребував допомоги, отримували продуктові, дитячі та гігієнічні набори, аптечки. Штаб допомагав інсулінозалежним людям, людям похилого віку і дітям ліками, оплачував лікування пораненим мирним жителям, надавав психологічну підтримку. Ми евакуювали і розміщували людей, що біжать від війни, на тимчасових базах. Рінат Ахметов створив Штаб, який кожен день рятував і продовжує рятувати десятки тисяч життів, наших земляків», – заявила Римма Філь. Гуманітарний штаб «Допоможемо» був створений при Благодійному фонді Ріната Ахметова 6 серпня 2014 року для того, щоб надати максимальну допомогу мирним жителям Донецької та Луганської областей. Штаб об'єднав ресурси і можливості Фонду, Групи СКМ і ФК «Шахтар».

Анатолій Заболотний, директор Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»: «Програми та проекти фонду, які працювали у мирний час, оперативно переорієнтувалися під завдання допомогти мирному населенню Донбасу. Перші евакуйовані з Краматорська і Слов'янська ще в травні – це підопічні фонду за програмою «Сирітству-ні». Фонд евакуював влітку дитячі будинки, будинки престарілих, спеціалізовані інтернати з Донецької області. Займався питаннями розселення і адресною допомогою. Команда фонду, її досвід і знання соціальної сфери стали основою Штабу».

Як розповів генеральний директор ФК «Шахтар» Сергій Палкін, на базі улюбленого у Донецьку клубу, на стадіоні «Донбас Арена» створена найбільша логістична база з розподілу благодійної допомоги мирному населенню. Щомісяця до 8 тисяч тонн продуктів і товарів для дітей розміщуються, стікеруються наклейками «Благодійна допомога. Не для продажу», сортуються у пакети і розвозяться до пунктів видачі саме з території стадіону. Тут же працює пункт видачі наборів для дітей і для майбутніх мам. «Сьогодні волонтерами Гуманітарного штабу у Донецьку і пунктах роздачі допомоги у регіонах працюють близько 1100 осіб, з них 430 – співробітники нашого клубу, а також їхні родичі», – розповів Сергій Палкін. Практичними результатами діяльності Гуманітарного штабу у 2014 році стали організація евакуації із зони військових дій 40 тисяч чоловік, а також організація у 57 районах та населених пунктах Донецької та Луганської області 257 точок видачі гуманітарної допомоги, які забезпечили поширення 1,35 мільйона продуктових наборів найбільш потребуючим категоріям мирного населення.

Штаб Ріната Ахметова працює на територіях, підконтрольних України, допомагаючи найбільш вразливим переселенцям до моменту відновлення ними соціальних виплат. А також у містах, які знаходяться на лінії вогню і на територіях, які на даний момент не контролюються Урядом.

У 2015 році Гуманітарний штаб сфокусувався на:
- доставці продовольства мирному населенню, яке не має доступу до їжі (через відсутність продуктів або грошей) – по обидві сторони лінії зіткнення;
- доставці дитячого харчування тим дітям до 2-х років, яким воно недоступне – по обидві сторони лінії зіткнення;
- адресної допомоги жителям зони АТО медикаментами – по обидві сторони лінії зіткнення;
- адресної допомоги мирним людям, що отримали серйозні поранення у результаті бойових дій;
- психологічної допомоги мирному населенню (робота з «травмою війни»).

Як заявила директор зі зв'язків з громадськістю та комунікацій СКМ Наталя Ємченко: «Рінат Ахметов ставить перед Гуманітарним штабом завдання тільки за перші 3 місяці 2015 року надати допомогу не менше ніж для 400 тисячам мирних жителів, доставивши не менше 1,2 мільйона продуктових наборів і 90 тисяч наборів для малюків, а також допомагати медикаментами людям похилого віку і мирним жителям, що отримали поранення. Допомога надаватиметься стільки, скільки буде необхідно і виключно на підставі ключових принципів роботи Штабу – це ефективність, прозорість, нейтральність і баланс ».

Нагадуємо, що згідно з даними ООН, за час конфлікту в Україні 10 тисяч людей отримали поранення, 1 мільйон осіб покинув свої будинки, 5,2 мільйона чоловік проживає у зоні конфлікту, з них 1,4 мільйона чоловік «перебувають у вкрай вразливому становищі і потребують гуманітарної допомоги».