Vega забезпечує зв'язком найбільше гірничодобувне підприємство в Європі

25.11.2015

Телекомунікаційна група і Північний гірничо-збагачувальний комбінат ефективно відпрацювали півтора року і планують більш широке співробітництво з впровадження цифрового радіозв'язку, модернізації діючого устаткування та нових проектів підприємства.

Центр технічної диспетчеризації Vega у Дніпропетровську обслуговує усі засоби дротового і радіозв'язку на ПАТ «СЕВГОК» з березня 2014 р. У рамках контракту технічні фахівці Vega надають обслуговування та ремонт засобів зв'язку гірничодобувного гіганта. Основне завдання оператора – безперебійне забезпечення усіма видами комунікацій структурних підрозділів комбінату для управління виробництвом.

Vega обслуговує 8 кіл радіозв'язку в кар'єрах і 6 кіл по залізничному транспорту для оперативного радіозв'язку між диспетчерськими службами, технологічним транспортом та персоналом, який бере участь у видобутку і транспортуванні залізної руди. Для роботи системи контролю завантаження комбінату використовуються 1014 радіостанцій для передачі даних з транспорту у кар'єрах до диспетчерських пунктів. На обслуговуванні ЦТД Vega знаходяться відомча координатна АТС ємністю 4000 номерів, майже 5000 телефонних апаратів, телефонна каналізація довжиною більше 250 км, комплексна телефонна мережа протяжністю 350 км, 85 км волоконно-оптичної мережі.

«Моя робота на 100% залежить від ЦТД. Близько 150 кнопок на пульті зв'язку, починаючи від генерального директора і закінчуючи операторами фабрик. Протягом зміни десятки сотень дзвінків з метою збору інформації, організації технологічних процесів, координації дій служб, усунення аварій. На кожну несправність зв'язківці реагують миттєво. Від них багато в чому залежить якісна робота комбінату, – коментує Ірина Романенко, інженер виробничого відділу ПАТ «СЕВГОК» Групи «Метінвест».

«Для Vega ПАТ «СЕВГОК» – не просто клієнт, а стратегічний партнер. Ми не лише надаємо зв'язок, але разом дивимося у майбутнє. Сьогодні розробляється перспективний напрямок впровадження цифрового радіозв'язку, модернізації діючого обладнання підприємства, – говорить Генеральний директор Vega Мурат Чинар. – Найближчим часом завершиться спільний проект ПрАТ «Фарлеп-Інвест» і ПАТ «СЕВГОК» із заміни аналогової телефонної станції на цифрову. Крім того, Центральна філія компанії бере участь у розробці, узгодженні проектної документації нових масштабних об'єктів комбінату».

«Зв'язок для такого гіганта гірничодобувної промисловості, як ПАТ«СЕВГОК», має першорядне значення. Це насамперед управління виробничими процесами, контроль над роботою устаткування, оперативна передача інформації, забезпечення безпеки. Тому працездатності засобів зв'язку комбінату завжди приділяється підвищена увага, – розповів директор Центральної філії Vega Владислав Цемкалов. – Функціонування засобів радіозв'язку на транспорті (великовантажні автомобілі і екскаватори, бурові верстати і бульдозери, залізничний транспорт) – це окремий важливий напрямок. З непрацюючою радіостанцією жодна транспортна одиниця не виїжджає на лінію».

ПАТ «Північний гірничо-збагачувальний комбінат» – це найбільше гірничодобувне підприємство в Європі із закінченим циклом підготовки доменної сировини – залізорудного концентрату (вміст заліза 66%) і окатишів (вміст заліза 62,3% і 63%). Входить до Групи «Метінвест» – найбільшої приватної компанії України, гірничо-металургійні підприємства якої об'єднані у єдиний виробничо-збутовий цикл – від видобутку вугілля і руди до продажу металу.