Штаб Ахметова актуалізував Гуманітарну карту: ситуація на Донбасі погіршується

18.12.2014

Майже половина населення Донбасу більше не в силах терпіти нинішнє скрутне становище. Про це свідчить оновлена Карта ситуації та потреб Донецької та Луганської областей, презентована Гуманітарних штабом Ріната Ахметова. Закладені у карті дані засновані на грудневому дослідженні Київського міжнародного інституту соціології, «що охопило» 26 міст зони АТО. «З моменту проведення нашого листопадового дослідження ситуація помітно погіршилася, – заявила виконавчий директор інституту Наталія Харченко. – Відсоток людей, яким не вистачає медикаментів, виріс з 45 до 58, продуктів – з 34 до 45. У дефіциті майже все найнеобхідніше». За словами соціолога, деякі продукти, безумовно, можна купити у магазинах, проте у значної кількості населення абсолютно не залишилося коштів, адже виплати соціальної допомоги припинені, а запаси «мирного часу» практично вичерпані. Частково зарплату отримують лише працівники окремих великих підприємств. Проте найближчим часом планує виїхати з Донбасу лише один відсоток населення. Ще 15 відсотків хотіли б поїхати, але не можуть. Переважна більшість жителів навіть не думають про від'їзд. На думку Наталії Харченко, люди не впевнені, що на новому місці вдасться знайти житло і роботу: багато хто вже намагався переїхати, але повернулися назад.

У такій ситуації єдиним порятунком для сотень тисяч людей є гуманітарна допомога. Згідно з даними дослідження, основним її постачальником мирному населенню Донбасу залишається Гуманітарний штаб Ріната Ахметова: про його діяльність експертам повідомили більш ніж дві третини опитаних жителів. Останнім часом свою роботу у Донецькій і Луганській областях відновили і міжнародні гуманітарні організації – «Червоний хрест», Всесвітня програма ООН, ЮНІСЕФ, «Лікарі без кордонів». На думку представника управління Верховного комісара ООН у справах біженців Ноель Калхун, Гуманітарна карта допоможе всім, хто готовий надати допомогу населенню Донбасу, так як дає уявлення, чого саме потребують жителі того чи іншого населеного пункту. Експерт закликала продовжувати роботу над актуалізацією даних, щоб прогнозувати подальший розвиток гуманітарної ситуації у регіоні. Високу оцінку зусиллю фахівців, що працювали над створенням та оновленням Гуманітарної карти, також дав представник Всесвітньої продовольчої програми Мартін Олсен. На його думку, необхідно домагатися, щоб про страхітливе положення, у якому опинилися жителі Донецької та Луганської областей, дізналося якомога більше людей по всьому світу. Адже гуманітарна допомога міжнародних організацій складається з приватних пожертвувань. Як зазначила директор «Допоможемо ТВ» Марина Миргородська, кількість заходів на сторінку Гуманітарної карти в Інтернеті постійно збільшується. Занепокоєння за долю жителів Донбасу відчувають не тільки українці з інших регіонів, а й громадяни інших країн – Німеччини, США, Ізраїлю, Росії.

«Гуманітарна карта демонструє, що потреба жителів Донбасу допомоги постійно зростає, – заявила координатор Гуманітарного штабу Римма Філь. – На жаль, зараз йде політизація питання гуманітарної допомоги, наші вантажівки з продовольством блокують, не дають дістатися до Донецька, де на «Донбас-Арені» відбувається розфасовка продуктових наборів для населення. Лунає думка, що у Донецьку працюють магазини. Але чому не йдеться, звідки старикам, інвалідам, багатодітним сім'ям брати гроші на купівлю продуктів? Загибель людей від виснаження на Донбасі вже стала реальністю. Тому ми сподіваємося, що українська влада зверне увагу на цю проблему, і, заручившись підтримкою Президента України, ми зможемо продовжити нашу роботу».