Звернення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова у зв'язку із затриманням машин з гуманітарною допомогою

14.12.2014

Сьогодні, 14 грудня, на блокпосту біля населеного пункту Богатир, у 29 км від м. Курахове Донецької області, батальйон «Дніпро-1», який є структурним підрозділом МВС, зупинив 22 вантажних машини з гуманітарною допомогою Штабу Ріната Ахметова. У складі даного гуманітарного рейсу, який слідував з Дніпропетровська до Донецька, – близько 400 тонн продуктів: макаронні вироби, борошно, вівсяні пластівці, печиво, соняшникова олія і згущене молоко.

В одній з машин – манна крупа і дитячі каші для дітей віком від 0 до 2 років. Продукти харчування призначалися для найбільш незахищених категорій мирних жителів Донецької і Луганської областей – це інваліди 1-2 груп, у тому числі діти, пенсіонери старше 65 років, матері-одиначки, багатодітні сім'ї, сім'ї, які виховують дітей-сиріт або дітей-інвалідів, учасники Другої світової війни, а також ті, хто отримав інвалідність в Афганістані, діти-сироти та вагітні жінки.

Регіон, за оцінками ООН, перебуває на межі гуманітарної катастрофи, як мінімум 900 тисяч осіб – за межею бідності і потребують негайної гуманітарної допомоги. Ця допомога – єдина можливість вижити там без грошей, соціальних виплат і роботи.

Формальним приводом для відмови сьогодні стали додаткові вимоги до пакету документів на вантаж, до самого вантажу питань у перевіряючих не було. При цьому представники батальйону «Дніпро-1» МВС України відмовилися складати протокол, вимоги були зафіксовані у пояснювальній водія.

Тим не менш, ми допускаємо, що можливою причиною затримання є спроба політизації допомоги з боку керівництва батальйону «Дніпро-1». Відповідні заяви вчора у соціальних мережах зробив Валентин Манько – по суті, запропонувавши обмінювати гуманітарну допомогу на військовополонених.

Як і усі попередні, цей гуманітарний рейс супроводжувався необхідним пакетом, а також офіційним листом від Гуманітарної штабу в Міністерство оборони, СБУ, Генеральний Штаб, ДАІ, Національну гвардію, Штаб АТО. Протягом останніх чотирьох місяців цих документів було достатньо, щоб допомога могла дійти до адресата. Протягом чотирьох місяців рейси періодично проходили перевірку з боку Державної служби з надзвичайних ситуацій та представника УВКБ ООН. Завтра, 15 грудня, машини відправляться з новим набором документів і в супроводі ЗМІ.

На жаль, в 21-му столітті у центрі Європи нам доводиться боротися за право доставляти в зону гуманітарної катастрофи допомогу для порятунку життів людей. Гуманітарна допомога стає предметом спекуляції політиків.

Ми вважаємо неприпустимим блокування допомоги мирному населенню, що знаходиться на межі виживання. Гуманітарна допомога не може ні за яких обставин використовуватися в якості заручника.

У зв'язку з цим інцидентом Гуманітарний штаб направив сьогодні офіційні листи на главу держави, у МВС, відповідальні органи та структури.

Ми закликаємо наших партнерів – міжнародні організації та місії, які разом з нами моніторять гуманітарну ситуацію і спрямовують свою допомогу на Донбас – не залишатися осторонь від ситуації, що склалася, і не дати можливості політизувати гуманітарну допомогу у чиїхось інтересах.

Зі свого боку Гуманітарний штаб заявляє, що продовжить надавати гуманітарну допомогу: прозоро, відповідно до міжнародних стандартів і тільки мирному населенню. Рінат Ахметов допомагав, допомагає і буде допомагати своїм землякам.

Римма Філь,

Координатор Гуманітарного штабу
Ріната Ахметова