Розкрадання кабелю Vega на Дніпропетровщині та Запоріжжі зросли у 2,5 рази у 2015 році

21.02.2016

Кабель

У 2015 році кількість пошкоджень і крадіжок кабельно-провідникового обладнання телекомунікаційної групи у всіх регіонах присутності зросла у 2,2 рази. За весь 2014 рік було зафіксовано 1313 випадків пошкодження та крадіжки кабелю, у 2015 році ця цифра зросла до 2935 випадків, при цьому метраж викраденого кабелю збільшився у 2,4 рази. Це призвело до збільшення фактів непрацюючих послуг Інтернет-доступу, телефонії як у фізичних, так і у юридичних осіб – абонентів компанії.

Особливо великі масштаби пошкоджень і крадіжок на кабельній мережі оператора зафіксовані у центрально-східному регіоні країни: кількість фактів пошкоджень та крадіжок у Дніпропетровській та Запорізькій областях збільшилася в 2015 р. у 2,5 рази (1772 до 713) і склала більше 60% від загального числа крадіжок по країні. Це позначилося у першу чергу на абонентах, адже вкрадені 300 метрів кабелю могли забезпечувати зв'язком цілу вулицю.

«Сектор експлуатації Vega у Дніпропетровську протягом року працював у надзвичайному режимі – перенавантаження через пошкодження та вирізи кабелю склало 470%, – коментує керівник з корпоративних комунікацій Яна Петрова. – Залишити сім'ї і підприємства без послуг оператор вважає неможливим, співробітники у Дніпропетровську та Запоріжжі відновлювали мережу без вихідних і свят і продовжують це робити. У першому пріоритеті на усунення пошкоджень – медичні та навчальні заклади, масові вирізи, через які страждає найбільша кількість клієнтів».

У Vega створена і постійно вдосконалюється система реактивних та превентивних заходів для боротьби з розкраданнями: співробітники закривають залізобетонними пробками телефонну каналізацію, зміцнюють підвальні приміщення, встановлюють сигналізацію. На тих ділянках мережі, де це можливо, мідний кабель замінюється на оптичне волокно, яке не представляє цінності для розкрадачів. У центральному регіоні співробітники Vega зібрали інформацію про незаконні пункти прийому металобрухту і передали до прокуратури Дніпропетровської області, ГУНП МВС України.

Компанія Vega закликає українців бути небайдужими до проблеми, інформувати правоохоронні органи про підозрілих осіб. Це допоможе зберегти послуги зв'язку сім'ям та компаніям України. Для оператора важливо підтримувати зв'язок для жителів країни, давати їм можливість спілкуватися з рідними, отримувати важливу інформацію і при необхідності безперешкодно викликати екстрені служби. Сьогодні телефон і Інтернет – це більше ніж розвага, це спосіб бути на зв'язку зі світом.