Заява Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

26.07.2015

За даними Гуманітарного штабу Ахметова протягом останніх 10 днів жодна гуманітарна місія не доставила гуманітарні вантажі для мирного населення на непідконтрольні Україні території (НКТ). Зараз гуманітарне співтовариство вивчає причини ситуації, що склалася (вимоги з боку непідконтрольних Україні територій в частині оформлення документів).

Колона Гуманітарного штабу Ріната Ахметова "Допоможемо" з наборами виживання для мирного населення перетнула лінію дотику ще 15 липня. Пункти видачі Штабу на НКТ продовжують сьогодні працювати за рахунок запасів наборів виживання на Донецькому складі Штабу на стадіоні «Донбас-Арена». Ці запаси добігають кінця.

Гуманітарна ситуація за лінією дотику істотно загострилася за ці дні і гуманітарна допомога там сьогодні потрібна більше, ніж раніше.

27 липня 2015 року з Дніпропетровська до Донецька виїжджає колона Штабу з 19 машин, яка буде везти 20 000 наборів виживання. Документи на колону оформлені, як і завжди протягом вже майже року, суворо у відповідності до чинного законодавства України, з дотриманням всіх норм і процедур.

Рінат Ахметов поставив завдання своєму Штабу максимально допомогти мирним людям по обидві сторони лінії зіткнення. Гуманітарний штаб має намір домогтися можливості доставляти допомогу людям похилого віку, дітям, інвалідам.

Ми сподіваємося, що колона буде допущена на НКТ та набори виживання потраплять до тих, хто сьогодні так гостро потребує допомоги. Інакше з 29 липня ми будемо змушені закривати пункти видачі на НКТ.

Штаб доставляє набори виживання жителям НКТ і переселенцям вже рік і, на жаль, впродовж цього року не раз стикався з обмеженнями в доставці гуманітарних вантажів (від воєнних дій і закриття блокпостів до затримання вантажів батальйонами територіальної оборони). Однак робота в інтересах людей, в суворій відповідності з ключовими гуманітарними принципами і суворе дотримання вимог закону є запорукою того, що наші колони, врешті-решт, завжди досягали пунктів призначення. Сподіваємося, що сьогоднішня колона не стане винятком.

Гуманітарний Штаб "Допоможемо" є найбільшою в регіоні гуманітарною організацією. Ми знаємо, що кожен із понад півмільйона людей, які отримують нашу допомогу, чекає її і потребує її.

За даними Управління з координації гуманітарних питань (УКГП ООН) всього більше 5 000 000 жителів України потребують гуманітарної допомоги, насамперед - на непідконтрольних Україні територіях.

Масштаби гуманітарної катастрофи такі, що справитися з бідою мільйонів можна тільки спільними зусиллями міжнародних і національних гуманітарних організацій, дотримуючись єдиних, прозорих принципів і правил.

Закликаємо учасників мінського врегулювання конфлікту якомога швидше виробити, узгодити і визнати прозорі правила доставки гуманітарної допомоги на Донбас. Гуманітарна допомога завжди і скрізь існує поза кордонами, поза конфліктами.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова закликає всіх, від кого це залежить, піднятися над політичними розрахунками і дати можливість ВСІМ міжнародним і національним гуманітарним організаціям рятувати людей. Це диктують норми міжнародного права і елементарна людяність.

Саме Гуманітарна допомога завжди і скрізь повинна отримувати зелене світло, безперешкодне проходження. Гуманітарна допомога завжди і скрізь існує поза кордонами, поза конфліктами, над законами, прийнятими тією чи іншою стороною. Треба негайно зняти будь-які перешкоди, будь-які обмеження для проходження гуманітарної допомоги. Не можна дати мирному населенню вмерти від голоду і хвороб.