Vega продовжує боротьбу за справедливі тарифи

24.11.2009

Сьогодні, 25 листопада, у конференц-залі Торгово-Промислової Палати м. Києва відбувся круглий стіл на тему «Доступ до кабельної каналізації електрозв'язку - проблема, погляди, рішення». У заході взяли участь представники компаній-провайдерів телекомунікаційних послуг, у тому числі «Укртелеком», телекомунікаційна група Vega і «Датагруп», а також «Атраком», «Адамант», «Велтон.Телеком», «Кримтел», «»ТопНет», «Фрінет», представники українських операторів мобільного зв'язку (Київстар, «Український мобільний зв'язок», «Астеліт», «Українські радіосистеми»), Інтернет Асоціація України (ІНАУ), представники Національної комісії з Регулювання Зв'язку (НКРЗ) та галузевого управління Київської міської державної адміністрації.

Учасники зустрічі розглянули проблеми регулювання ринку доступу до кабельної каналізації електрозв'язку (ККЕ), зокрема, тарифи за послуги доступу та використання ККЕ. Нагадаємо, що влітку цього року ВАТ «Укртелеком» прийняв Наказ № 210, яким з 1 липня 2009 року збільшив тарифи за послуги доступу та використання кабельної каналізації електрозв'язку у 6-8 разів в порівнянні з раніше діючими, без будь-якого економічного обґрунтування.

Усі учасники ринку висловили одностайну думку, що, незважаючи на офіційну відсутність монопольного статусу, «Укртелеком» є державним монополістом на ринку доступу до ККЕ, оскільки володіє більш ніж 90% загального ресурсу ККЕ. При цьому за останні 15 років саме недержавні оператори зробили значний внесок у розвиток і модернізацію кабельної каналізації шляхом виконання технічних умов, виставлених «Укртелекомом». Також учасники круглого столу відзначили, що на ринку відсутній прозорий механізм формування тарифів на послуги, що дає можливість власнику ККЕ перешкоджати роботі інших операторів.

Генеральний директор ВАТ «Фарлеп-Інвест» (телекомунікаційна група Vega) Юрій Чуйков акцентував увагу учасників круглого столу на альтернативному проекті «Порядку формування тарифів на використання кабельної каналізації електрозв'язку», який розроблений спільно з учасниками телекомунікаційного ринку. За його словами, фактичні витрати компанії «Укртелеком» на обслуговування ККЕ в кілька разів вищі за середньоринкові, що демонструє неефективність роботи «Укртелекому» в управлінні цим об'єктом.

Оскільки в результаті круглого столу не була досягнута домовленість між компанією «Укртелеком» та іншими гравцями ринку, учасники круглого столу прийняли рішення звернутися до АМКУ з пропозицією визнати ККЕ єдиним ринком, після чого підтвердити монопольне положення державного оператора на цьому ринку. Друге звернення буде надіслано на адресу Комітету Верховної Ради з питань транспорту і зв'язку з проханням прийняти до розгляду законопроект про внесення змін до ЗУ «Про телекомунікації». Це дасть можливість регулювати ринок доступу до ККЕ за допомогою державних регуляторів.

Пропозиції щодо вирішення проблем використання кабельної каналізації електрозв'язку різними операторами