Стираючи межі між фізичним і цифровим світом. Блог Мурата Чинара

13.12.2017

Джерело: nv.ua

Основою для розвитку всіх сучасних технологій — хмар, інтернету речей (IoT), 4G і 5G — був, є і ще довго буде залишатися високошвидкісний кабельний інтернет-доступ.

Одного разу жив чоловік. Йому було 65 років, і він страждав хворобою серця. Лікар дозволив йому залишатися вдома тільки при виконанні однієї умови: щодня вимірювати і записувати серцевий тиск. Доктор відвідував пацієнта щотижня. Але одного разу у чоловіка стався раптовий серцевий напад, і він, на жаль, помер. Коли лікар прийшов, то побачив на столі листок паперу зі скрупульозно записаними показниками вимірювання серцевого тиску. З цих даних стало очевидно, що у пацієнта були всі симптоми серцевого нападу ще за три дні до смерті.

Це сумна, але реалістична історія. А все могло бути інакше. Чоловік міг вижити, якби інформація надійшла до лікаря вчасно. Він міг підготувати пацієнта до серцевого нападу і врятувати його життя. Тепер уявіть: вся інформація з показниками хвороби пацієнта миттєво потрапляє до лікаря, йде оцінка ризиків і відразу ж діагностика (виписка рецепта або амбулаторне лікування). І ніякої смерті.

Це не з області фантастики, цифрова трансформація наступає на п'яти. Тому нам, як представникам українського бізнесу, дуже важливо не бути захопленими зненацька цим мегатрендом.

Бути гнучкими. Змінюйся або помри — багатьом відома фраза, що часто вживається в бізнесі. Найчастіше люди бояться змін. Але світ змінюється, і потрібно вміти вчасно адаптуватися.

Історія вчить нас робити це якомога швидше. Наприклад, всі ми пам'ятаємо компанію Kodak, яка була №1 в світі. До того, як всі наші фотографії оцифрувались. І Kodak, який проігнорував цю тенденцію, став банкрутом через рік. Ще один приклад. Для досягнення аудиторії в 50 млн користувачів телевізору знадобилося 20 років. Twitter в той же час отримав 50 млн своїх підписників за один день.

Поки Україна очікує появу 4G, високошвидкісний фіксований інтернет розвивається повним ходом. Наприклад, в Україні розгортається сучасна технологія GPON, яка може збільшити швидкість інтернету до 1 Гбіт/с, тобто в рази більше, ніж зазвичай. І вже зараз існує обладнання, за допомогою якого можна розвинути швидкість до 10 Гбіт/с.

Тим часом, за прогнозами Cisco, до 2021 року обсяги прямого відеосповіщення виростуть в 15 разів, IP-трафік — втричі. Відповідно, пропорційно зростатиме і хмарне сховище.

Зростає також кількість IoT пристроїв. Буквально через кілька років число цих девайсів буде в 2,4 рази вище, ніж мобільних телефонів (з 5,8 млрд у 2016 році до 13,7 млрд у 2021 році).

Впроваджувати нові технології і послуги. Чіткі межі між фізичним і цифровим стираються. Хороший сервіс і цифрові рішення стають найбільш цінними активами.

Судіть самі. Найбільша в світі компанія таксі не має жодної власної машини. У найбільшого магазину Alibaba немає магазинів. Як вони стали популярними? Вони думають глобально. І працюють онлайн.

Цифрова трансформація — це новий світ, який потребує доступу до інтернету всюди, при високій якості і абсолютній безпеці послуги. Це дозволить нам стати частиною великої кругосвітньої подорожі.

Швидкість — невід'ємний фактор успіху, необхідний для швидкого вирішення проблеми. А значить, необхідно...

Розвивати телеком-мережу. Тут м'яч знаходиться більше на території телеком-компаній, але одночасно є дуже важливим для всієї країни. Телекомунікаційна мережа — це база, міцний фундамент для розвитку економіки країни. Всі розмови про нові послуги, інноваційні технології, таких як 4G і 5G — мильна бульбашка без потужної і безвідмовної мережі.

Повертаючись до прикладу вище про GPON, можна сказати, що Vega запустила цей проект, щоб позбутися від застарілої мідної мережі. Це наші інвестиції в телеком-майбутнє України.

Таким чином, будівництво каналів зв'язку стало більш важливим, ніж коли-небудь. Без нього цифрова трансформація неможлива. Звичайно, це зажадає великих інвестицій, але має бути зроблено в будь-якому випадку. Facebook