Мурат Чинар: швидкість вирішує все!

05.12.2017

Джерело: biz.nv.ua

Скорость решает всё

Телекомунікації – один зі стратегічних державних ресурсів, адже динамічний розвиток телекомунікаційної інфраструктури сприяє не тільки громадському і культурному, а й економічному зростанню країни.

Ми поспілкувалися з генеральним директором телекомунікаційної групи Vega Муратом Чинаром про те, які інноваційні зміни відбуваються в сучасній українській індустрії засобів зв'язку.

– Інноваційні технології в сфері телекомунікаційних послуг розвиваються дуже динамічно. Що робить ваша компанія, щоб відповідати розвитку галузі?

– Ви маєте рацію. Телеком змінюється стрімко. І прогнози вказують, що темп цих змін буде тільки зростати. Наприклад, за прогнозом Cisco в 2021 році кількість інтернет-трафіку на одного користувача зросте вдвічі порівняно з 2016-м.

Брати участь в цьому змаганні за клієнта складно, але і захопливо. І ми поставили собі за мету – стати телеком-оператором №1 в Україні. А це означає, що нам необхідно постійно бути в курсі основних світових тенденцій і привносити інновації в наш бізнес. Ми перебуваємо в постійному пошуку. Шукаємо, як зробити ще цікавішими і затребуванішими клієнтами послуги, які технології розвивати в Україні.

Ідей і рішень багато. Але я б виділив дві. Перше – технологія GPON. Наша відповідь на зростання швидкості інтернету. Збільшення швидкості – дуже важливий фактор для бізнес-клієнтів, адже їхні потреби зростають дуже швидко. З боку домашніх користувачів ми передбачаємо активний попит на високі швидкості протягом найближчих декількох років.

Друге – хмарні технології. Без них важко уявити світ сьогодні, а тим більше за кілька років. Наша мета в цьому напрямі – партнерство з провідними світовими компаніями, щоб надавати їхні послуги в Україні.

Результати цих пріоритетів очевидні – такий важливий показник, як EBIDTA компанії, з 2015 року зріс на 50%. Тобто EBIDTA перебуває на рівні більш ніж 20%, що дуже добре для компаній фіксованого зв'язку.

– У чому суть технології GPON?

– Головні переваги цієї інноваційної технології – висока швидкість зв'язку, мультисервіс, що дозволяє одночасно підключати кілька пристроїв, і гарантована стабільність сигналу. GPON являє собою оптичну мережу, завдяки якій Vega може надати високошвидкісний доступ до Інтернету зі швидкістю до 1 Гбіт/с. Для порівняння, стандартні мідні мережі дозволяють надавати цю послугу зі швидкістю, що становить приблизно 25 Мбіт/с, що в 40 разів менше, ніж у GPON.

Завдяки такому рішенню вже через кілька років файли на віддаленому сервері, наприклад, в Амстердамі, будуть відкриватися швидше, ніж на самому комп'ютері.

Зі зростанням попиту на подібні послуги дуже важливим моментом стає безпека передачі даних. В технології GPON здійснюється шифрування даних.

І не менш важливою перевагою цієї технології є мінімалізм. У приміщення до абонента прокладається єдиний оптичний кабель без зайвого громіздкого обладнання.

Наразі проект GPON є пілотним для Vega, він вже стартував у центральних районах Києва та Одеси. І саме він є в основі масштабної модернізації всієї компанії.

– А що ви робите в напрямі хмарних рішень?

– Компанія Vega – офіційний постачальник хмарних рішень Microsoft – Cloud Solution Provider (CSP). Ми пропонуємо програмне забезпечення Microsoft Office 365 і платформу Microsoft Azure. Але, на відміну від інших офіційних партнерів Microsoft, наша компанія може надати клієнтам виділений канал для зв'язку з віддаленими серверами Express Route.

Крім того, ми є телеком-компанією, яка здатна більш повноцінно оцінити потреби клієнта. Ми бачимо, яких швидкостей потребує клієнт, і готові запропонувати йому весь комплекс послуг – як телеком, так і IT-інфраструктуру. Крім того, Vega – це не лише компанія, яка займається продажами, ми забезпечуємо повноцінну підтримку наших клієнтів після продажу.

Ба більше, ми працюємо і з іншими партнерами з хмарних сервісів. Наприклад, побудували виділену лінію для роботи з даними SAP. І зараз організовуємо віддалений доступ до хмарних серверів Amazon для великого українського банку.

– А що ще, крім хмарних рішень, Vega пропонує бізнес-клієнтам?

– Сервісів багато, і ми намагаємося використовувати комплексний підхід – постачати кілька послуг одному клієнтові. Але є і більш глобальні рішення. Наприклад, Vega може взяти під свій контроль телеком-інфраструктуру тієї чи іншої компанії, щоб забезпечити всі необхідні послуги – від телефонії та інтернету, до високоякісних відео- та аудіоконференцій, а також підтримка безпеки за допомогою того ж відеоспостереження. Крім того, ми можемо надати і фахівців, які відповідатимуть за безперебійну роботу мережі, а ще – закупити під кожен такий проект все необхідне обладнання і матеріали. Цей підхід дозволяє нашим замовникам спокійно зосередитися на своєму бізнесі, не розпорошуючи уваги та сил на вирішення всіх цих завдань. І в результаті – виграють усі.

Це послуга аутсорсингу телекомсистем – новий і перспективний для нас напрям розвитку. Вона цікава в першу чергу великому і середньому бізнесу. І компаній, які її можуть надавати на високому рівні, в Україні майже немає.

– У жовтні наступного року Vega Telecom Group відзначить своє 10-річчя. У чому, на ваш погляд, головний секрет успіху компанії?

– Головний секрет успіху Vega – це наші працівники. Саме вони займаються оновленням і модернізацією компанії, удосконалюючи її операційну діяльність, і створюють ті інноваційні продукти і нові сервіси, які ми потім і надаємо користувачам.

Ще одним із факторів успіху є наша філософія CARE – з англ. турбота. Ми хочемо, щоб наші клієнти відчували щастя, працюючи з нами. Для цього ми робимо все можливе. Facebook