Рінат Ахметов запускає нову програму свого Гуманітарного штабу - «Допоможемо. здоров'я»

11.11.2014

За рішенням Ріната Ахметова, Гуманітарний штаб виділяє всю діяльність в сфері медицини в окрему програму «Допоможемо. Здоров'я» і запускає новий проект допомоги майбутнім мамам. Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомила Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

«Розуміючи, наскільки важливо вчасно і якісно надати медичну допомогу, Рінат Ахметов прийняв найважливіше рішення виділити медичний напрям в Гуманітарному штабі в окрему програму «Допоможемо. Здоров'я», – повідомила Римма Філь. – Програма розрахована поки що до кінця 2014 року. Далі ми прийматимемо рішення залежно від гуманітарної ситуації. На сьогодні «Здоров'я» включає декілька напрямів: допомогу майбутнім мамам і малюкам, допомогу старшій віковій групі і подальшу роботу з надання адресної допомоги.

Ми бачимо, наскільки велика потреба у медичній допомозі там, де проходять бойові дії. Не кожен може дозволити собі купити ліки у зв'язку з відсутністю соціальних виплат і зарплат. У критичній ситуації – вагітні жінки, які не в змозі купити необхідне для пологів приладдя».

У рамках програми допомогу отримають усі вагітні жінки, що мешкають у Донецьку або Макіївці, у яких дата пологів запланована у строк до 31 січня 2015 року. Майбутнім мамам нададуть набір для породіллі – це максимально повний комплект, який включає усе необхідне для мами, дитини і лікаря при родопомочі і у післяпологовому періоді. За підрахунками Гуманітарного штабу, таких жінок у вказаному регіоні близько 2500.

«Рінат Ахметов поставив завдання – кожна майбутня мама у Донецьку повинна отримати «Пакет породіллі», – коментує Павло Лапін, координатор програми «Здоров'я». – Для отримання пакету треба заздалегідь зареєструватися за номером гарячої лінії Штабу 0 800 509 001. Набір видаватиметься безпосередньо вагітним жінкам на стадіоні «Донбас Арена», починаючи з грудня. При собі необхідно мати паспорт і «обмінну карту» з вказаною датою передбачуваних пологів.

Допомогу отримають абсолютно усі майбутні мами з Донецька і Макіївки, навіть ті, які за станом здоров'я не зможуть прийти. Усі питання можна уточнити у оператора гарячої лінії».

Програма «Здоров'я» об'єднала усі проекти у сфері медицини, які Штаб реалізовував раніше, оперативно реагуючи на потреби регіону. Це видача аптечок, забезпечення інсуліном і адресна допомога медикаментами за запитом на гарячу лінію. Згідно з Гуманітарною картою ситуації і потреб Донецької і Луганської областей, саме потреба у медичних препаратах є найбільш гострою на даний момент – 51% людей наголошує на нестачі медикаментів. Причому найбільша потреба в ліках для серця, від тиску і в інсуліні.

Штаб забезпечив Донецьку область достатньою кількістю інсуліну, який видається на базі клінік у трьох містах, а також доставляється адресно, допомагаючи вижити людям з інсулінозалежним типом діабету. Зокрема, у листопаді-грудні життєво важливий препарат отримають 2500 пацієнтів.

Окрім адресної видачі медикаментів, на Донбас ще в жовтні було доставлено 100 тис. одиниць медикаментів, розфасованих у 10 тис. аптечок для старших вікових груп і 1 тис. аптечок «матері і дитини». Штаб продовжує видавати ці аптечки і зараз.

Всього за вересень-жовтень допомогу Гуманітарного штабу Ріната Ахметова отримали 18 232 людини на суму більше 10 мільйонів гривень.