Один мільйон осіб – Гуманітарний штаб відзвітував про роботу у 2015 році

09.03.2016

10 березня у Києві відбувся звіт Гуманітарної Штабу Ріната Ахметова.

Результати роботи за 2015 рік.

У 2015 році Штаб Ріната Ахметова працював за чотирма основними напрямками: доставка і видача наборів виживання дорослим і дітям у віці до 35 місяців, адресна допомога, психологічна допомога, а також допомогу медикаментами. Кількість людей, яким реально допоміг Штаб Ріната Ахметова з початку своєї роботи, у жовтні 2015 року досягла мільйона осіб.

«Ми назвали звіт Штабу« Допомогти вижити ». Ці два слова якнайкраще пояснюють зміст нашої роботи в минулому році. Допомогти вижити тим, хто найбільше потребує допомоги – це завдання, яке поставив Ринат Ахметов, створюючи Гуманітарний Штаб, – сказала Римма Філь, координатор Штабу. – Кількість людей, які опинилися в такій ситуації, вимірюється цифрою з 6 нулями. Число людей, яким Штаб надав допомогу з початку своєї роботи, перевищив 1 млн осіб і на сьогодні становить – 1 млн 106 тис. осіб. Поки будуть люди, які потребують допомоги, Рінат Ахметов допомагатиме своїм землякам».

Масштаби роботи Штабу в 2015 році можна зрозуміти по наступних прикладів:
- Обсяг гуманітарної допомоги у 4,6 мільйона дорослих наборів виживання можна порівняти з населенням трьох південних областей України: Одеської, Миколаївської та Херсонської.
- Півмільйона людей, щомісяця отримують продуктову допомогу від Штабу, можна порівняти з кількістю жителів в Миколаєві або в чотирьох містах Західної України – Івано-Франківську, Ужгороді, Кам'янці-Подільському та Мукачево разом узятих.
- Шлях у 810 тисяч кілометрів, який подолали фури в автоколонах Гуманітарного штабу за рік, дозволив би 20 разів об'їхати навколо земної кулі.

У травні 2015 року Штаб запустив бригади мобільного видачі, які доставляють набори виживання до найвіддаленіших населенних пунктів прифронтової зони. У результаті харчі були видані жителям і переселенцям у 210 селищах і селах Донбасу, куди хоча б раз приїжджала мобільна бригада волонтерів.

У фокусі Штабу – допомога дітям. У 2015 році Гуманітарний штаб Ріната Ахметова забезпечував малюків і сиріт харчами, надавав адресну допомогу на проведення складних операцій. Поранені діти отримували необхідну медичну допомогу, тяжкохворі – медикаменти в рамках програми «Ліки дітям».

Плани на 2016 рік

У 2016 році Гуманітарний штаб продовжує доставляти дорослі і дитячі набори виживання на Донбас, надавати адресну допомогу. Психологи, які були навчені Штабом Ріната Ахметова за курсом «Травма війни», у 2016 році отримають можливість підвищити кваліфікацію.

Новим напрямком у роботі Штабу стане реабілітація поранених дітей.

«У базі допомоги Штабу 163 поранених дитини: 70% дітей поранено у Донецькій області, 30% – в Луганській. Протягом всього періоду роботи Штабу ми надаємо екстрену допомогу на лікування поранених дітей Донбасу, допомагаючи врятувати їх життя. У 2016 році, за рішенням Ріната Ахметова, Гуманітарний штаб оголошує про старт нової програми – «Реабілітація поранених дітей», – заявив Олександр Вишняков, директор Штабу. – Ми готові допомогти пораненим дітям повернутися до повноцінного життя: забезпечити реабілітацію в спеціалізованих центрах, а також забезпечити технічні засоби індивідуального реабілітації».

Основні напрямки реабілітації дітей: лікування неврологічних захворювань, відновлення опорно-рухового апарату, відновне лікування внутрішніх органів, корекція стану після тривалого оперативного лікування, протезування кінцівок і очей.

Також, в 2016 році у рамках роботи Фонду Ріната Ахметова планується активізація проекту «Сирітству – ні!» І старт нового напрямку роботи – «Наставництво». Наставництво є новим напрямком для Фонду. Основною метою проекту є підготовка дитини-сироти до самостійного життя. Детальна інформація про цей напрямок буде надана Фондом Ріната Ахметова у березні.

«Я хочу сказати слова подяки. Засновнику Гуманітарного штабу – Рінату Ахметову. Вся команда Штабу, ми усі вдячні йому за те, що маємо можливість бути причетними до його великого проекту допомоги, – підкреслив директор Штабу Олександр Вишняков.