Результати Vega 2017: 584 млн грн чистого доходу і розвиток оптичної мережі

26.02.2018

За підсумками фінансової діяльності 2017 року чистий дохід національного телеком-оператора Vega склав понад 584 млн грн.

За вказаний період абонентська база Vega у порівнянні з 2016 роком зросла в частині Voice VoIP та Internet FTTx – на 24,7% і 5,3% відповідно.

В цілому за 2017 рік компанії вдалося збільшити ARPU (середній дохід на одного користувача) на 16,1% (зокрема, Internet FTTx – на 17,9%).

Зростання даних показників пов'язане з впровадженням в 2017 році у Vega нових продуктів та сервісів. Так, восени минулого року в компанії стартував пілотний проект з розвитку оптичної мережі на основі технології GPON. Завдяки цьому компанія може надавати клієнтам інтернет зі швидкістю до 1 Гбіт/с. Для порівняння, стандартні мідні мережі дозволяють надавати цю послугу зі швидкістю, що становить приблизно 24 Мбіт/с, що у 40 разів менше, ніж у GPON. До високошвидкісного інтернету Vega вже підключила в цілому більше 500 клієнтів у центральних районах Києва та Одеси.

«У всьому світі телеком змінюється стрімко. І прогнози показують, що темпи цих змін будуть тільки рости, – відзначає Генеральний директор національного телеком-оператора Vega Мурат Чинар. – А це означає, що нам необхідно постійно бути в курсі основних світових тенденцій, привносячи інновації до нашого бізнесу. Впровадження технології GPON є нашою відповіддю на зростаючу швидкість інтернету і потреби бізнес-клієнтів. З боку домашніх користувачів ми припускаємо активний попит на високі швидкості протягом найближчих декількох років. Завдяки такому рішенню вже через кілька років файли на віддаленому сервері, наприклад, в Амстердамі, будуть відкриватися швидше, ніж на самому комп'ютері».

У 2017 році Vega також розробила власний мобільний додаток для послуги IP-телефонії – Vega Phone, з яким клієнт стає більш мобільним – без прив'язки до офісного робочого місця і з «міським» телефоном «у кишені».

Крім того, компанія презентувала більш функціональний та сучасний сайт, що відкриває нові можливості для залучення клієнтів у бізнес-сегменті і поліпшення комунікацій з партнерами. Також для зручності клієнтів вдосконалено Особистий кабінет користувача, інтерфейс якого адаптований для мобільних пристроїв та дозволяє переглядати інформацію про всі послуги по особовому рахунку в одному вікні, а також швидко поповнювати рахунок.

В цілому капітальні інвестиції компанії в 2017 році склали 101 млн грн.

Податків та зборів до бюджетів різних рівнів перераховано 114 млн грн.

«2017 рік був для нас сповнений викликів, але нам вдалося підтримати позитивні фінансові показники. У 2018 року плануємо поліпшити ці цифри, – коментує Мурат Чинар. – Ми побачили зростання у ключових для себе напрямках бізнесу. Наприклад, частка продажів на оптичної мережі (FTTx) виросла на 10 п.п. у порівнянні з 2016 роком, склавши 68% від загальних продажів ШПД».