Підсумки 2 місяців роботи Гуманітарного штабу при Фонді Ріната Ахметова

06.10.2014

Два місяці тому Ринат Ахметов озвучив рішення про створення Гуманітарного штабу при своєму благодійному фонді для об'єднання ресурсів свого благодійного фонду і всіх бізнесів Групи СКМ, а також ФК «Шахтар» з метою надання максимальної допомоги всім постраждалим в результаті військових дій жителям Донецької та Луганської області.

І починаючи з 6 серпня Гуманітарний штаб «Допоможемо» працює за чотирма основними напрямками. Це евакуація із зони військових дій дітей-сиріт, багатодітних матерів, інвалідів і важких хворих, літніх людей. В умовах відсутності води, продуктів харчування, ліків, а також припинення соцвиплат Штаб займається доставкою гуманітарної допомоги та забезпеченням ключових лікарень Донецька і області обладнанням та медикаментами. Допомога в тимчасовому компактному поселенні надається також тим соціально незахищеним людям, які покинули зону військових дій. Окремий напрямок – це надання адресної допомоги (на лікування, забезпечення медикаментами, відновлення житла).

– Починаючи з травня 2014 року благодійний фонд Ріната Ахметова почав евакуювати людей з Донецької області, – розповідає Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу «Допоможемо» при Фонді Ріната Ахметова, – В першу чергу, це були підопічні програми «Сирітству-ні» фонду – діти-сироти, багатодітні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу. З появою Гуманітарного штабу масштаб евакуації значно виріс – на сьогодні евакуйовано більше 30 000 осіб, більше 12 тисяч з них – це діти, близько 6000 – люди з інвалідністю. Ми вивезли також всіх дітей-сиріт та пацієнтів психоневрологічних інтернатів, будинків людей похилого віку із зони військових дій.

Зараз, як відзначають у Штабі, спостерігаються дві тенденції – частина людей, як і раніше, записується на евакуацію за номером гарячої лінії 0800509001, друга частина людей звертається з проханням відвезти їх назад додому, навіть якщо рідний населений пункт знаходиться у зоні бойових дій. Для тих самих незахищених категорій – багатодітних мами з дітьми, інвалідів, пенсіонерів – кого Гуманітарний штаб евакуював і хто не може повернутися додому, Штаб шукає на осінньо-зимовий період бази відпочинку з можливістю опалення. На сьогоднішній день перевезли більше 500 осіб.

22 серпня на Донбас були відправлені перші набори з допомогою - продуктами, предметами гігієни, дитячим харчуванням – у рамках Гуманітарної рейсу Ріната Ахметова. Майже щотижня з Дніпропетровська до Маріуполя виїжджають вантажні машини з гуманітарними наборами, які силами волонтерів на базі в Маріуполі розвантажуються, розфасовуються і відправляються у місця компактного проживання переселенців, у тому числі в самому Маріуполі і околицях, у звільнені міста, а також у зону АТО, де потреба у гуманітарній допомозі найбільш висока. Як показують дані базового виміру, який проводив Гуманітарний штаб з метою виявити потреби жителів Донбасу і окремо зони АТО, продукти харчування потребує 75% осіб в зоні АТО і 50% в цілому на Донбасі. За різними підрахунками, це від 1 до 3 мільйонів людей. У рамках Гуманітарного рейсу Ріната Ахметова на Донбас було доставлено вже понад 6 тисяч тонн продуктів, що забезпечить потреби більше мільйона чоловік. Всього ж на Донбас планується доставити більше 10 тисяч тонн гуманітарної допомоги.

Крім продуктів харчування, Гуманітарний штаб «Допоможемо» при фонді Ріната Ахметова допомагає медичним установам Донецька та області. Зокрема, це Інститут невідкладної і відновної хірургії імені В.К. Гусака, Обласна дитяча клінічна лікарня м. Донецька, Донецьке обласне клінічне територіальне медичне об'єднання, Обласна травматологічна лікарня м. Донецька, Регіональний центр охорони матері і дитини, Центральна міська лікарня м. Харцизька. Для цих установ були закуплені та поставлені необхідні медикаменти, обладнання, а також харчування для лікарів і пацієнтів на суму понад 4 мільйони гривень. Крім того, адресно Гуманітарний штаб допомагає медичними аптечками – для пенсіонерів, матері і дитини, для бомбосховищ Донецька в загальному. Для людей, які страждають на діабет, у Донецьку область доставлено 15 000 флаконів інсуліну, що закриє 40% потреби людей в області у препараті. Адресну допомогу на лікування, відновлення житла отримали 234 людини.

У планах Гуманітарного штабу – подальше забезпечення життєво важливих потреб населення Донбасу і допомогу з відновлення зруйнованої інфраструктури населених пунктів.

Джерело: www.fdu.org.ua