Телеком-оператор Vega почав підключати клієнтів Києва та Одеси до інтернету зі швидкістю до 1 Гбіт/с

19.10.2017

Національний телеком-оператор Vega почав підключення клієнтів до інтернету на швидкості до 1 Гбіт/с. Під час будівництва нових інтернет-зон використовується технологія GPON. Саме вона стане основою подальшої модернізації мереж Vega.

Для пілоту телеком-оператор обрав ділянки у центрі Києва і Одеси. Тут розташовані мідні мережі компанії, до яких клієнти підключені за технологією ADSL. Заміна наявних комунікацій на оптоволокно дозволить збільшити швидкість підключення до інтернету в 40 разів. При цьому вартість послуги буде аналогічна стандартній ціні на підключення до інтернету на швидкості до 100 Мбіт/с. Вартість переходу одного клієнта із нинішньої технології на інноваційну - близько 70 доларів.

«Впровадження технології GPON – це наша відповідь на виклик цифрової трансформації, яка інтенсивно набирає обертів в Україні, – заявив генеральний директор Vega Мурат Чинар. – Збільшення числа девайсів IoT, зростання числа інтернет-користувачів, нарощування обсягів відео та IP-трафіку – ці зміни вимагають принципово нових швидкостей. А це можливо завдяки двом складовим – розвитку телеком-мереж та появі нових рішень для останньої милі».

Технологія GPON має низку переваг, які призведуть до її широкого розповсюдження вже у найближчому майбутньому.

- Висока швидкість. За швидкості до 1 Гбіт/с, яку здатний розвивати GPON, фільм в Full HD якості скачується приблизно за 3 хвилини, а фільм в форматі Ultra HD (4K) – менше ніж за 10 хвилин.

- Мультисервіс. Технологія, за якої користувач може отримати інтернет, телебачення, телефонію, відеоспостереження, управління «Розумним домом» тощо при підключенні до одного роутера.

- Безпека. Під час передачі інформації здійснюється шифрування даних.

- Мінімалізм. Проведення цієї технології вимагає незначного втручання в конструкцію будівлі і приміщення. Оскільки пілоти реалізуються в історичних районах Києва та Одеси, де частина будівель є пам'ятками архітектури, – важливо їх не пошкодити.

- Стабільність і резистентність. Нова мережа не чутлива до впливу чинників, котрі негативно позначаються на якості підключення через мідні мережі: окислення металу і зниження з часом параметрів якості послуги, залежність від електропостачання проміжних вузлів тощо.

Ще одна істотна перевага GPON – можливість збільшити швидкість передачі даних до 10 Гбіт/с і вище. Для цього достатньо буде замінити устаткування користувача, яке також буде ефективно працювати з уже прокладеною мережею.

«За нашими прогнозами, повноцінний попит на GPON, або простіше кажучи гігабітний інтернет, з боку фізосіб з'явиться в Україні через 2-3 роки. І ми готуємося до цього, – зазначає директор зі стратегії компанії Геннадій Горьєв. – З іншого боку вже зараз гігабітний інтернет затребуваний малим і середнім бізнесом. Найпростіший приклад – ресторан, де телефонія, інтернет, ТВ потрібні одночасно і персоналу, і відвідувачам».

GPON – одна з найбільш перспективних технологій доступу до мережі інтернет в усьому світі. Це зумовлює її стрімкий розвиток в США, Японії, Кореї та низці європейських держав. Для України це відносно нова технологія. Але характеристики GPON дозволяють прогнозувати швидке поширення цієї технології вже в найближчі роки.