930 тисяч осіб отримали допомогу від Штабу Ахметова за рік

05.08.2015

«За рік роботи Гуманітарній штабу Ріната Ахметова вдалося вибудувати найефективнішу систему доставки допомоги мирному населенню на Донбасі і стати найбільшим постачальником гуманітарних вантажів в Україну, – заявив на брифінгу в ІА «Українські новини» директор Гуманітарного штабу Григорій Колдунов. – Завдяки цьому за 12 місяців допомогу від Штабу було надано для 930 тисяч осіб, з яких 750 тисяч – це люди похилого віку та інваліди, 48 тисяч – діти. Харчові набори від Гуманітарної штабу щомісяця отримують 500 тисяч осіб».

Рік тому, 6 серпня 2014 року, для того, щоб надати максимальну допомогу мирним жителям Донецької та Луганської областей, був створений Гуманітарний штаб, який об'єднав ресурси і можливості Фонду Ріната Ахметова, бізнесів Групи СКМ і ФК «Шахтар».

Як підкреслив Григорій Колдунов, на відміну від інших гуманітарних організацій, надаючи допомогу найбільш нужденним, Гуманітарний штаб бере на себе зобов'язання з приводу подальших видач. «Пенсіонер, який отримує у нас продуктові набори, знає, що, прийшовши через 35 днів на пункт видачі, він знову отримає допомогу. Таким чином, наша система дає людям впевненість у завтрашньому дні, і це дуже важливо в умовах повної невизначеності, які принесла на Схід України війна », – заявив Колдунов.

Як розповіла на брифінгу координатор Штабу Римма Філь, у Штабі працюють лікарі, фтизіатри та онкологи Фонду Ахметова, фахівці ФК Шахтар, співробітники підприємств групи СКМ, волонтери та водії – всі ці люди протягом року перекваліфікувалися у кращих в Україні фахівців із закупівлі, доставки і поширення гуманітарної допомоги.

Основні програми, які реалізував Штаб протягом року – евакуація і розміщення біженців, гуманітарна допомога людям похилого віку і дітям, адресна та психологічна допомога. Реалізуються короткострокові проекти, такі як «Мирне літо – дітям Донбасу!».

«Я впевнена, що повною мірою оцінити все, що робить Рінат Ахметов, його Гуманітарний штаб, ми всі зможемо лише з часом. Та колосальна робота, яка була зроблена і робиться щохвилини сьогодні, щодня, має дуже просту, людську основу – допомогти громадянам України, які опинилися в біді, у війні. Ця допомога дозволяє вижити мільйонам наших земляків », – підкреслила координатор Штабу Римма Філь.

Як повідомила під час брифінгу член наглядової ради Гуманітарного штабу, директор зі зв'язків з громадськістю та комунікацій СКМ Наталя Ємченко, в ситуації, яка склалася, Гуманітарний штаб не планує свою діяльність більше, ніж на 3 місяці. У планах на найближчий час – зберегти кількість видаваної допомоги на рівні 500 тисяч харчових наборів на місяць. Штаб планує за допомогою мобільних бригад доставляти продуктові набори у віддалені селища і села, туди, куди жодна допомога не доходить. Психологи Гуманітарного штабу продовжать працювати з дітьми з «травмою війни» по обидві сторони конфлікту. Програма адресної допомоги також буде продовжено.

«Ефективність – один з ключових принципів роботи Гуманітарного штабу. Суть цього принципу – працювати так, щоб допомагати максимальній кількості людей, які в біді. Коли біда таких масштабів, як сьогодні в Україні, коли допомога потрібна мільйонам, від ефективності нашої роботи залежить величезна кількість життів. Штаб Ахметова сьогодні – найбільша за обсягами допомоги гуманітарна місія в Україні, у тому числі – завдяки ефективності роботи команди Штабу. Я щиро захоплююся усіма, хто працює в Гуманітарному штабі і з Гуманітарних штабом, і хочу сказати слова найщирішої вдячності», – підкреслила Наталя Ємченко.