Звернення генерального директора АТ «СКМ» Олега Попова до бізнесів SCM: відновлення розпочинається з промисловості

30.04.2020

scm

Світ чекає на вакцину від коронавірусу, виробляє колективний імунітет і одночасно — шукає шляхи виходу з економічної кризи, шукає нові рецепти економічного здоров'я.

Через епідемію та карантин у світі спостерігається глобальний спад активності. Очільниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва чітко заявила, що епідемія коронавірусу матиме гірші економічні наслідки з часів Великої депресії 1929 року. Прогноз падіння світової економіки у 2020 році — мінімум 3%. Прогноз для України ще більш гнітючий — до 8%.

Найскладніше зараз — подолати невизначеність. Ніхто не має готових рішень, є тільки прогнози і сценарії. Учені-економісти та практики бізнесу вголос констатують — спад буде дуже глибоким. І затяжним. Адже світ уперше за останні 100 років зіткнувся із кризою такої природи та характеру. Кризою, у якій можуть зникнути цілі галузі.

Невизначеність уже вийшла за економічну сферу. Вона стала соціальним феноменом. Невизначеність така сильна, що ніхто не може впоратися самостійно. Людей сковує страх. Щоби здолати заціпеніння та рухатися далі, треба знайти точки опори.

Перший крок подолання — прийняти нову реальність (і епідемію, і глибокий економічний спад) і почати в ній працювати. Ми розгорнули величезну роботу з підтримки держави в боротьбі з COVID-19. Ми зробили все можливе, щоби наші співробітники були в безпеці, а підприємства працювали без перебоїв (і скрізь на чільне місце своїх рішень ми поставили стабільність роботи й турботу про співробітників). Ми вийшли з ініціативою розпочати роботу над економічною стратегією країни в умовах глобальної кризи — і цю ініціативу підтримали інші бізнеси та уряд.

Я впевнений — як у світі, так і в Україні головним чинником у подоланні невизначеності, головним драйвером зростання, головною точкою опори буде бізнес. Причому саме промисловий бізнес. Саме з реального сектору економіки виросте нова визначеність. Услід за промисловістю відновляться малий та середній бізнес, сервіси, креативна економіка.

Чому саме промисловий бізнес дасть визначеність? Щоби відновилася економіка, треба спертися на найстабільніших. Зараз як ніколи зрозуміло, що національна економіка вистоїть, якщо вистоїть металургія, енергетика й аграрний сектор. Вони — базис української економічного відновлення. Як у боротьбі з COVID-19 на передовій опинилися лікарі (а їх підтримали бізнес і меценати), так у боротьбі з бідністю на передову виходять металурги, гірники, енергетики, аграрії, машинобудівники

Відновлення економіки розпочинається з промисловості.

Наш план відновлення для України — піднімати промисловість, щоби дати шанс відновитися малому та середньому бізнесу. І цього плану ми дотримуємося. У нього ми віримо. У нього ми інвестуємо. Що саме ми робимо?

З одного боку — ми продовжуємо працювати, вести бізнес «як завжди», що в цей час майже подвиг. Наші підприємства переведені на особливий режим, на них запроваджені нові норми гігієни та безпеки. З іншого боку — ми проводимо величезну роботу зі збереження ліквідності, щоби мати можливість платити нашим співробітникам зарплати, а нашим підрядникам — оплачувати їхню роботу. Але найголовніше — ми продовжуємо інвестувати в наші ключові проєкти, передусім — у промислових бізнесах.

Досвід Китаю свідчить, що за умови правильної державної політики найефективніше розпочинати саме з цього — там промисловість уже практично відновилась, а сектор послуг ледве переступив позначку 40% від докризового рівня. Але процеси зростання запущені, та їхня синхронізація — лише питання часу. Базові галузі — як локомотиви — підтягують інших за собою. Ми в цьому сценарії кровно зацікавлені. Адже SCM — це не лише важка промисловість та енергетика. Це ще й банківський, страховий, телекомунікаційний та інші бізнеси. Ми з усією країною в одному човні.

Бізнес SCM — великий, сталий бізнес, що створює, забезпечує робочі місця й зарплати для співробітників, наповнює бюджет країни, дає можливість розвитку малому та середньому бізнесу. Це робить SCM важливим елементом економічного фундаменту країни. І чим стійкіше цей фундамент, тим швидше відновиться економіка в цілому.

Чому так? У періоди потрясінь оголюється економічна правда — фінансовою опорою держави є тільки ті бізнеси, які чесно платять зарплати й податки. Особливо для України, де значна частка економіки знаходиться в тіні. Бізнес Ріната Ахметова — головний легальний бізнес країни. І великий приватний платник податків. Податки — єдине джерело грошей у бюджеті країни. Наші податки — це зарплати, пенсії, дороги, освіта, оборона й медицина.

Як прискорити процес відновлення економіки

Це триватиме не пару тижнів і навіть не пару місяців. Щоби це сталося якнайшвидше, на рівні держави важливо дотримуватися трьох принципів:

1. Солідарність і взаємодопомога. Відновлення розпочнеться тим швидше, чим швидше всі сили країни будуть сконцентровані навколо цього завдання. Ми повинні об'єднатися навколо порятунку економіки так само, як ми об'єдналися навколо боротьби з епідемією.

2. Професіоналізм. Зараз немає місця порожньому популізму та кон'юнктурним гаслам. Щоби вистояти, потрібен професійний діалог бізнесу та держави. Українська економіка зараз потребує чіткого фокусу на головних секторах і точках відновлення і зростання. Нам усім потрібні чіткий план і багато-багато роботи.

3. Економічний патріотизм. Пандемія та глобальна «боротьба без правил» за медичне устаткування й засоби захисту довела, що виникла не лише соціальна дистанція між людьми, але й економічна дистанція між цілими країнами. Свого роду економічний карантин. Зараз в економіці кожна країна за себе, уряди найбільших країн всюди посилюють протекціоністські заходи, спрямовані на захист національних виробників. Зараз підтримка своїх — це світовий тренд, що нестримно набирає обертів. Це означає, що й у царині економічного здоров'я Україні треба розраховувати максимально на себе. Щоби відновилася українська економіка на всіх рівнях, треба стимулювати вітчизняного виробника — від муніципальних закупівель до національних програм. Це не означає, що треба закрити українські ринки для інших. Це означає, що треба розвивати національний бізнес. Від найменших до найсистемніших.

Світ змінюється, і ми разом із ним. У ці складні часи потрібні не просто рішення. Потрібні рішення, які працюють. Разом ми їх знайдемо.