Vega за справедливі тарифи!

22.07.2009

23 липня в київському ресторані Belcanto відбулася зустріч недержавних операторів ринку фіксованої телефонії з представниками українських ЗМІ. Темою бесіди, на яку учасників запросила телекомунікаційна група Vega, стало неоправдане підвищення тарифів на послуги доступу до кабельної каналізації ВАТ «Укртелеком».

На зустрічі були присутні генеральний директор Vega Юрій Чуйков, генеральний директор технічний директор Vega Анатолій Аброськін, технічний директор ITC (CDMA Україна) Сергій Орлов.

Представники ринку представники ринку занепокоєні ситуацією, коли вартість будівництва та оренди кабельної каналізації збільшилися в 6-8 разів, в порівнянні з попередніми тарифами. Обговорювалися також питання зловживання ВАТ «Укртелеком» монопольним положенням на ринку фіксованої телефонії, непрозорості його фінансової політики, неефективності в управлінні кабельною каналізацією.

Оператори пропонують свій вихід з ситуації:

1) Дії державного монополіста повинні регулюватися за допомогою регуляторів ринку.

2) Необхідно розробити правила/механізм, який встановить справедливий порядок доступу до каналізації всім гравцям ринку.

3) Тарифи на доступ до кабельної каналізації повинні бути економічно обґрунтованими, і формуватися за принципом «собівартість + справедлива рентабельність».

4) Контроль за виконанням монополістом розроблених правил повинен здійснювати відповідний державний орган.

Якщо ситуацію не буде вирішено мирним шляхом, оператори готові звертатися до суду.