Гуманітарний штаб спільно з ЮНІСЕФ пропагандує грудне вигодовування та оновив дитячу гумпомощь

27.10.2015

З 28 жовтня 2015 року Гуманітарний штаб Ріната Ахметова змінює правила отримання та склади дитячих продуктових наборів у рамках програми «Допоможемо дітям».

«Гуманітарний штаб приєднується до ініціативи Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я (ВООЗ) з популяризації грудного вигодовування серед матерів, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Грудне вигодовування є найважливішою перевагою в здоровому харчуванні малюка, особливо в кризі, коли немає доступу до чистої води і немає можливості приготувати їжу в нормальних умовах, відповідних до санітарних норм. Материнське молоко – завжди найдоступніша і тепла їжа, доставлена з любов'ю, тому так важливо подбати про якісне харчування мам», – заявив на брифінгу директор Штабу Олександр Вишняков.

На думку лікарів, з молоком матері до дитини надходять батьківські антитіла для опору хворобам, включаючи поширені у надзвичайних ситуаціях діарею та респіраторні інфекції. Якщо ви годуєте грудьми – ви захищаєте дитину від цих хвороб. Тому, з метою популяризації грудного вигодовування, а також щоб діяти відповідно до міжнародних рекомендацій ВООЗ і ЮНІСЕФ, керівництвом Гуманітарного штабу було ухвалено рішення про зміну моделі реалізації програми «Допоможемо дітям».

Тепер для дітей віком від 0 до 11 місяців пропонуються два види наборів на вибір:
- Материнський продуктовий набір. Новий набір продуктів призначений для посилення харчування матері, що годує. Отримати його можна в пункті видачі гуманітарної допомоги.
- Набір дитячих сумішей (якщо мама перейшла на штучне вигодовування). У разі відсутності у матері грудного молока за її заявою замість набору продуктів видається набір дитячих сумішей. Рішення про вибір одного з двох наборів приймається одержувачем допомоги на пункті видачі. Змінити тип набору можна тільки один раз – з продуктового на суміші.

Діти віком від 12 до 35 місяців поступово переходять на харчування із «дорослого столу», тому отримують поліпшені за складом і калорійності набори, що складаються тільки з необхідних продуктів.

Процес переходу на оновлені дитячі набори займе близько місяця. Першими на непідконтрольних українській владі територіях Донбасу їх зможуть отримати мешканки Калінінського, Куйбишевського, Петровського, Пролетарського районів міста Донецька, Калінінського і Микитівського районів Горлівки, а також міст Єнакієве і Кіровське. Протягом тижня до них приєднаються пункти видачі в Торезі, Ясинуватій, Зугресі та Моспіно.

На мирних територіях Донбасу сьогодні починається видача наборів у Добропільському районі, Старобільську, Дружківці, Великій Новосілці.

«Гуманітарний Штаб намагається максимально відповідати міжнародним стандартам надання допомоги. Ми спиралися на рекомендації ЮНІСЕФ, а також провели анкетування одержувачів допомоги. Нові пакети формувалися виходячи з отриманої інформації. Тепер, з появою нових наборів, мами зможуть вибирати з двох варіантів – продуктовий набір для підтримки годуючих або дитячі суміші для тих, хто припинив годування грудьми, – розповіла координатор Штабу Римма Філь. – І все ж головна причина, з якої Гумштаб приймає таке рішення, полягає в тому, що грудне молоко – найкращий захист і повноцінне харчування для дитини, особливо в умовах надзвичайних ситуацій».

За результатами дослідження ЮНІСЕФ, проведеного у 2015 році:
- тільки 1 з 4 дітей-переселенців до 6 місяців перебуває на грудному вигодовуванні;
- 46% жінок-переселенців заявили, що перестали годувати грудьми малюків до 6 місяців через стрес, пов'язаний з конфліктом на Сході України.

«Грудне вигодовування у кризових ситуаціях ще більш важливе, ніж у мирний час. Воно не тільки безпечно, завжди доступне та оберігає дитину від захворювань, але і дає малюкові відчуття тепла і захищеності. Поширене повір'я, що молоко від стресу зникає. Це не так – через стрес порушується процес виділення молока. При дотриманні деяких простих правил, мати завжди може повернутися до грудного вигодовування», – впевнена Катерина Булавінова, медичний експерт ЮНІСЕФ.

Щоб інформувати населення про переваги грудного вигодовування дітей раннього віку в надзвичайних ситуаціях, ЮНІСЕФ розробив інформаційні матеріали з рекомендаціями та надрукував блокнот «Грудне молоко – оптимальний захист для малюка», який розповсюджуватиметься у пунктах видачі Штабу дитячих продуктових наборів як на контрольованій, так і на непідконтрольній українській владі території Донбасу.

У результаті спільної роботи Гуманітарного Штабу та ЮНІСЕФ, 20 тис. матерів, які постраждали у результаті конфлікту на сході України, вже отримали інформаційні матеріали про переваги грудного вигодовування в кризі. З початком видачі оновлених дитячих наборів очікується, що ще 50 тисяч мам дізнаються про практику грудного вигодовування у надзвичайних ситуаціях.

«Ми сподіваємося, що інформація про принципи грудного вигодовування і наші рекомендації будуть корисні матерям. Зокрема, вони полягають у тому, щоб діти до 6 місяців були виключно на грудному вигодовуванні, а після 6 місяців їм поступово вводився прикорм. Всі міжнародні організації рекомендують вживання молочної суміші тільки за призначенням лікаря. Ми вітаємо перехід Гуманітарного Штабу на новий формат роздачі продуктових наборів », - заявила Катерина Булавінова.

СКЛАДИ НОВИХ ДИТЯЧИХ ПРОДУКТОВИХ НАБОРІВ

Материнський продуктовий набір (діти на грудному вигодовуванні віком 0-11 місяців):
1. Цукор, 1 кг - 1 шт.
2. Крупа пшенична, 1 кг - 1 шт.
3. Пластівці вівсяні, 0,3 кг - 1 п.
4. Олія рослинна, 1 л - 1 шт.
5. Молоко згущене - 2 бан.
6. Крупа гречана, 1 кг - 1 шт.

Набір для дітей на штучному вигодовуванні віком 0-11 місяців:
1. Дитячі суміші, 0,35 кг - 5 шт.

Дитячий продуктовий набір (для дітей віком 12-35 місяців):
1. Печиво/пряники/бублики/соломка, 0,3 кг - 2 уп.
2. Манка, 1 кг -1 шт.
3. Макарони, 0,8 кг - 1 шт.
4. Молоко згущене, 0,37 кг - 2 бан.
5. Гречка, 1 кг - 1 шт.
6. Пластівці кукурудзяні, 0,2 кг - 1 шт.
7. Пластівці вівсяні, 0,4 кг - 2 шт.