Гуманітарний штаб Ріната Ахметова і ДТЕК розпочинають спільний проект «Збережемо життя!»

29.10.2014

Сьогодні, 30 жовтня, у ході прес-конференції в ІА «Українські Новини» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова і компанія ДТЕК представили спільний довгостроковий проект «Збережемо життя!», який стартує у листопаді 2014 року і триватиме до травня 2015 року. Цей проект – частина масштабної програми Ріната Ахметова «Допоможемо дітям», яка включає гуманітарну, медичну, психологічну та адресну допомогу для дітей, які перебувають у зоні проведення АТО або постраждали у ході військових дій. Мета проекту «Збережемо життя!» – порятунок дітей від травм і смерті у зоні бойових дій і там, де вони недавно закінчилися.

«Гуманітарний штаб Ріната Ахметова вперше представляє на національному рівні масштабний проект, спрямований, з одного боку, на запобігання трагедій, з іншого боку – на надання допомоги, якщо лихо вже сталося, – розповідає Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу. – Причому нам важливо допомогти дітям не тільки у лікуванні, а й оперативно надати якісну психологічну допомогу. Отримуючи щодня дзвінки на «гарячу лінію», реалізуючи проекти адресної і психологічної допомоги, ми розуміємо масштаб проблеми. Діти – це мішень сьогодні. Тільки зараз під опікою Штабу і ФК «Шахтар» знаходяться 20 поранених дітей. Точних даних про кількість постраждалих у зоні АТО дітей немає ні у кого. Але недавній випадок у Зугресі, коли школярі підірвалися на бомбі на території заводу, історії, які ми дізналися від прийомних сімей, з якими працює фонд Ріната Ахметова, від підприємств СКМ, які перебувають у Східній Україн, – все це говорить про системну проблему».

Проект складається із двох частин: інформування дітей про загрози у зоні АТО і надання медичної, психологічної допомоги, якщо не вдалося уникнути трагедії. Уже сьогодні у рамках проекту стартує інформаційна кампанія: зараз у школярів на мирних територіях канікули, у багатьох містах Східної України діти взагалі не ходять в школу, у них з'являється багато вільного часу, вони надані самі собі.

На підставі інформаційних матеріалів ЮНІСЕФ, Гуманітарний штаб і ДТЕК видали брошуру накладом 10 000 примірників, а також 5000 плакатів. У брошурі доступним для дітей та підлітків мовою викладено, яких зон краще уникати, де може бути небезпечно, на що потрібно звертати увагу, на які предмети, і що робити у разі виявлення небезпечних речей.

Поширювати інформаційні матеріали буде компанія ДТЕК, яка має розширену мережу підприємств у Донецькій і Луганській областях. «Ми виступили з ініціативою цього проекту, тому що діти, постраждалі у Зугрес, – це діти наших співробітників, – повідомив Анатолій Соловйов, представник Департаменту соціального розвитку ДТЕК. – До цих пір 3 дитини, яким вдалося вижити, знаходяться на лікуванні, їх підтримує Штаб Ріната Ахметова. Але ми хочемо не допустити подібні ситуації у майбутньому. ДТЕК забезпечить цими матеріалами усі міста присутності підприємств – Курахово, Кіровське, Зугрес, Миронівське, Моспіно, Щастя, Ровеньки, Свердловськ. У 69 школах із залученням інструкторів ГСЧС пройдуть спеціальні уроки. Окрему роботу проведемо з усіма працівниками ДТЕК і членами їх сімей.

Крім розповсюдження інформаційних матеріалів у навчальних установах, будуть проводитися лекції, адресна робота з прийомними сім'ями, дитячими будинками сімейного типу, поширення брошур і плакатів у місцях масового перебування людей, у соціальних і комунальних установах Донецької та Луганської областей.

Ініціатори проекту закликали представників ЗМІ, волонтерів, активістів допомогти у поширенні цієї важливої інформації, а також попросили інформувати про нещасні випадки, в яких постраждали діти у зоні АТО, – Гуманітарний штаб Ріната Ахметова допомагатиме у лікуванні, у наданні допомоги психологів